Afbeelding
Foto: PR

Burgemeester Van Zanen neemt petitie tegen grasaren in ontvangst

Algemeen

De Koninklijke Hondenbescherming heeft donderdag 7 september de petitie ‘Bescherm honden tegen grasaren’ aan burgemeester Jan van Zanen overhandigd. De petitie van de Hondenbescherming is door maar liefst 55.000 mensen ondertekend.

Jaarlijks zijn duizenden honden slachtoffer van grasaren. De Hondenbescherming wil in gesprek met gemeenten over een gezamenlijke aanpak van dit probleem.

“Het aantal handtekeningen overtreft onze verwachtingen”, zegt directeur Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming. “Door het aantal klachten dat we ontvangen, wisten we dat er steun zou zijn voor onze petitie. Maar dat het in zulke groten getale zou zijn, is ook voor ons een verrassing. Dat geeft aan dat honden en hun baasjes hier echt ontzettend veel last van hebben.”

Met de overhandiging van de 55.000 handtekeningen aan burgemeester Van Zanen wil de Hondenbescherming het probleem, ook wel het gevaar, van de grasaren voor honden onder de aandacht brengen. Grasaren lijken onschuldig, maar deze plantjes veroorzaken elk jaar enorm veel leed voor honden en hun baasjes. In de zomerperiode voeren dierenartsen wekelijks honderden grasaaroperaties uit. De scherpe punten van grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen gemakkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen de tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen. Door de weerhaakjes die eraan zitten, kunnen grasaren maar één kant op: dieper het lichaam in. Zo kunnen ze lelijke ontstekingen veroorzaken. Soms komen ze in de longen of andere vitale organen terecht, wat tot ernstige complicaties kan leiden of zelfs tot overlijden. 

Groenendijk: “Gemeenten geven vaak aan dat het onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. En dat ze niet te veel willen maaien om de biodiversiteit te bevorderen. Met onze petitie roepen we gemeenten op om in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. En het maaisel vooral ook goed op te ruimen.”

}