Afbeelding
Foto: PR

Gemeente start met proef ‘rookvrij strand’

Algemeen

Van 16 september tot en met 31 oktober gaat de gemeente Den Haag een proef uitvoeren met een stuk rookvrij strand op Scheveningen. Specifiek gaat het om het gedeelte tussen de surfschool HartBeach en strandtent Fonk. Strandbezoekers worden door middel van sociale media, vlaggen en informatieborden gevraagd om niet in het gebied te roken. Op 15 september wordt het hele gebied door vrijwilligers afvalvrij gemaakt, zodat de test met een schoon strand begint.

Wethouder van Strandbeleid, Hilbert Bredemeijer, is blij met de proef: “Gezinnen en andere strandbezoekers moeten kunnen genieten van schone stranden zonder peukenafval. Helaas liggen de stranden van Scheveningen en Kijkduin elke zomer nog steeds bezaaid met tienduizenden peuken. Door een stuk rookvrij te maken, kunnen we hopelijk met al die strandliefhebbers zorgen voor schone stranden.”

Samen met TrashUre Hunt uit Scheveningen werkt de gemeente Den Haag al jaren om sigarettenafval te verminderen. De gemeente zet speciale apparaten in om peuken op te ruimen op straat. De zogeheten beachcleaners, die het strand schoonmaken, zijn helaas niet goed in staat om sigarettenpeuken uit het zand te vissen. Ook daarom is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk peuken in het zand terecht komen.

TrashUre Hunt gaat tijdens de proef elke week een opruimactie organiseren en hierbij bijhouden hoeveel peuken er worden gevonden. Ook worden enquêtes gehouden onder inwoners en bezoekers van het strand om naar hun mening te vragen over de proef.

Er wordt niet gehandhaafd op het rookvrije stuk strand. Onder meer omdat een rookverbod juridisch lastig is en daarnaast heeft de gemeente een beperkt aantal handhavers die al ontzettend veel taken hebben. Ook blijkt uit vergelijkbare proef met een rookvrij strand in een andere gemeente dat ook zonder verbod en handhaving daar weinig wordt gerookt.