Werk in opdracht
Werk in opdracht Foto: Hans Oostrum

Noor is de nieuwe burgemeester van Madurodam

Algemeen

Op maandag 4 september, werd Noor als kersverse burgemeester van Madurodam geïnstalleerd door locoburgemeester Robert van Asten. Hiermee treedt Noor in de voetsporen van Prinses Beatrix, de allereerste burgemeester van Madurodam. “Ik vind het een enorme eer om lid te zijn van het College van Burgemeesters en Wethouders. Ik kijk uit naar een fantastisch jaar en zal alles op alles zetten om samen met de andere collegeleden onze maatschappij te verbeteren”, liet Noor weten.

Het 72e college van burgemeester en wethouders (college B&W) vertegenwoordigt het Haagse themapark en zet zich in om Nederland een beetje mooier te maken, onder andere door middel van hun persoonlijke challenges. Zo helpt het college bij het uitdragen van de maatschappelijke missie van Madurodam. 

Madurodam kiest elk jaar een nieuwe burgemeester, omdat kinderen en jongeren van grote betekenis zijn voor de samenleving door er op kleine schaal voor mensen in hun omgeving te zijn. Dit jaar nemen vooralsnog negen middelbare scholieren (in de leeftijd van 15 tot 17 jaar) uit de omgeving Den Haag zitting in het college van burgemeester en wethouders van Madurodam. Als onderdeel van de installatie presenteren zij wat ze in hun collegejaar voor de samenleving willen doen en welke groepen ze daarbij met elkaar gaan verbinden. 

De persoonlijke uitdaging van de burgemeester Noor staat dit jaar op één. “Ruim 30.000 kinderen in Nederland gaan zónder ontbijt naar school. Tegelijkertijd is overgewicht een groeiend probleem. Ik zou graag een challenge voor basisschoolkinderen willen organiseren, waarbij er aandacht is voor een goed ontbijt, genoeg beweging, overgewicht en diabetes”, vertelt ze. 

Naast de challenges adviseren de collegeleden het bestuur van Madurodam Kinderfonds over het goede doelenbeleid van Madurodam. Om dit op een goede manier te kunnen doen brengen ze in tweetallen bezoeken aan de aanvragers en zien zo met eigen ogen wat de projecten inhouden. Ook toetsen ze de projecten aan de doelstelling van het Madurodam Kinderfonds. Daarnaast volgen ze een curriculum bestaande uit workshops en masterclasses om tot een zo goed mogelijke invulling en uitvoering van hun taken te komen. Jaarlijks schenkt Madurodam via het Madurodam Kinderfonds een deel van haar opbrengsten aan goede doelen die kinderen inspireren om verbinding met anderen te maken ongeacht leeftijd, achtergrond of religie.