Afbeelding
Foto: Den Haag

Reddingsbrigade waarschuwt voor koude zee

Algemeen

Voor komend weekend zijn er hoge temperaturen voorspeld. Niet gek dat velen al plannen hebben gemaakt voor een lekker weekendje aan zee om wat vertier en verkoeling te zoeken. Maar ondanks het warme weer waarschuwt Reddingsbrigade Nederland om niet te lang in het koude water te blijven.

“Het open water is namelijk nog relatief koud, wat kan leiden tot kramp en onderkoeling”, laat een woordvoerder weten. De temperatuur van het water stijgt maar langzaam en ligt vooralsnog pas rond de 13 graden. “Maar er liggen veel meer gevaren op de loer, zoals overschatting van de eigen zwemvaardigheid, alcoholgebruik in combinatie met te water gaan en onverwachte stroming”, aldus de Reddingsbrigade.

Een groot aantal partijen sloeg onlangs de handen ineen om op te roepen tot voorzichtigheid in, op en langs het water, waaronder Rijkswaterstaat, Reddingsbrigade Nederland, de KNRM en de gemeente Den Haag. Zij willen het publiek waarschuwen voor onderschatting. Niemand moet alleen open water ingaan, iedereen moet kennis hebben van de omgeving en door een ander in de gaten gehouden worden. Daarom wordt de campagne Wie checkt jou? deze zomer op meerdere locaties uitgerold. Kijk voor informatie op www.veiliginenuithetwater.nl.