Afbeelding
Foto: PR

Stoomtractor moet met Vlaggetjesdag weer rijden

Algemeen

Het is inmiddels al een tijd geleden dat de prachtige oude stoomtractor van Stichting Stoomkracht door de straten van Scheveningen en Den Haag reed. Vanwege groot onderhoud en reparaties moest de stoomtractor tot op het laatste boutje uit elkaar gehaald worden. Nu wordt de tractor stukje bij beetje weer in elkaar gezet en moet deze met Vlaggetjesdag weer rijdend zijn.

“De ketel is inmiddels weer terug uit Engeland én is goedgekeurd”, vertelt eigenaar Olav Schaeffer. “De ketel heeft nieuwe vlampijpen gekregen, een kleine lekkage is verholpen en er is klinknagelgat-onderzoek uitgevoerd. Alle tapeinden waarmee appendages en het cilinderblok aan de ketel worden bevestigd zijn nieuw gemaakt en gemonteerd.” Verder is de ketel gestraald en gecoat. Ook de tender, de watertank waar de machinist op staat met daarachter de kolenbak, is klaar. “De tender is geheel nieuw gemaakt, dat wil zeggen dat de ijzeren plaat op maat is gemaakt, vormen gesmeed zijn en daarna het geheel aan elkaar is geklonken. Al met al veel handwerk.”

De mannen zijn inmiddels begonnen met de montage, maar er is nog veel werk te verzetten. Ze hebben zich een strikte deadline gegeven. “Met Vlaggetjesdag willen wij in de haven staan, met of zonder vuur erin. Ook een aantal van onze vrienden komen langs met hun bijzondere voertuigen. We gaan er onze Stichting Stoomkracht promoten en zullen ook nadere uitleg geven over de restauratie van Stoomtractor Jubilee”, aldus Olav.