Afbeelding
Foto: PR

De Nachtwacht levensgroot te bewonderen bij Bosch en Duin

Algemeen

Afgelopen woensdag werden cliënten van Respect-locatie Bosch en Duin, aan de Scheveningseweg, verrast met een levensgrote replica van de Nachtwacht. De replica is onderdeel van het project Nachtwacht on tour en zal tot en met woensdag 15 maart te zien zijn bij Bosch en Duin.

Sinds 2020 brengt het Rijksmuseum samen met Philips de replica van de Nachtwacht naar verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Op elke plek blijft de Nachtwacht een aantal weken op een prominente plek te zien, waarna het schilderij weer doorreist naar een nieuw huis. Zo kunnen mensen die niet in staat zijn een bezoek te brengen aan culturele instellingen, dichtbij huis toch een mooie ervaring beleving.

Woensdag 22 februari is de expositie officieel geopend door Respect-bestuurder Klaas Smilde en cliënt de heer Pronk. De heer Pronk is kunstliefhebber en vond het een eer om de openingshandeling te mogen verrichten. “Het is heel indrukwekkend om dit prachtige kunstwerk op ware grootte zo dichtbij te mogen bekijken. Een unieke kans voor iedereen in de omgeving!”, aldus de heer Pronk. Eén van de aanwezige cliënten, mevrouw Heinsbroek, reageert ontroerd op het zien van de replica. “Mijn hele leven ben ik bezig met kunst, vooral kunst vanaf het jaar 1805. De Nachtwacht mocht ik eerder al in het Rijksmuseum bewonderen.” Mevrouw Heinsbroek vertelt vervolgens wat kunst met haar doet. “Als ik ’s avonds door mijn kunstboeken blader, dan verdwijnt alle akeligheid van de wereld voor heel even naar de achtergrond. Hoe bijzonder is het dat wij nu drie weken lang naar dit prachtige doek mogen kijken?”

Tot en met 15 maart is de Nachtwacht van dichtbij te bewonderen bij Bosch en Duin, aan de Scheveningseweg 76. De toegang is gratis en iedereen is welkom.