Afbeelding
Foto: EMK

Partijen op de bres voor Scheveningse Visafslag

Algemeen

Afgelopen woensdag debatteerden de gemeenteraad over de Visafslag. Dit nadat bekend werd dat de gemeente haar aandelen in United Fish Auction (UFA) van de hand wil doen. Die aandelen maken dat de Visafslag op Scheveningen sinds 2002 financieel gezond is en verkoop hiervan lijkt een verdere toekomst van de Scheveningse Visafslag in de weg te staan.

Zowel de VVD, CU-SGP en Hart voor Den Haag zijn fel tegen de verkoop van de aandelen door de gemeente. Volgens CU-SGP wordt de toekomst van de visserij en de haven op het spel gezet. “Als we de haven belangrijk vinden, moeten we ook boter bij de vis doen. Dat betekent het behouden van ons belang in de Visafslag, maar ook eindelijk werk maken van renovatie van de Visafslag. Zorg ervoor dat Scheveningen ook in de toekomst vissershaven blijft”, aldus Simon Fritschij. 

De VVD vindt dat de Visafslag in handen moet blijven van de gemeente: “De Visafslag hoort bij de Scheveningse haven zoals haring hoort bij Vlaggetjesdag. Dat betekent dat de gemeente zijn handen niet moet aftrekken van de Visafslag en moet zorgen dat de visserij in de haven de ruimte houdt die ze nodig hebben”, stelt Rutger de Ridder. De VVD’er gaat zelf verder en stelt dat de toekomst van de Scheveningse haven voornamelijk bestaat uit visserij. “We mogen Scheveningse tradities niet laten verdwijnen onder druk van woningbouw en een anti-visserij lobby.”

Daar is ook Hart voor Den Haag het roerend mee eens. “Uiteraard heb ik gepleit om de tradities en de visserij op Scheveningen te behouden”, aldus Rachid Guernaoui.