Afbeelding
Foto: Wijkoverleg Statenkwartier

Verplaatsing Dick’s snackcar voor bestuursrechter

Algemeen

Al 62 jaar is het een begrip op het Frederik Hendrikplein en omstreken: Dick’s snackcar. In verband met de herinrichtingsplannen van de Fred, is het nodig dat de snackcar wordt verplaatst. Bewoners, ondernemers en de gemeente kwamen samen niet tot overeenstemming over de nieuwe locatie, de zaak komt daarom op 10 februari voor de bestuursrechter.

Het is een echt familiebedrijf, dat al drie generaties op dezelfde plek van vader op zoon wordt doorgegeven - en een vertrouwd beeld in de buurt. Maar met de herinrichting van De Fred is het straatpatroon vernieuwd en daarmee is ook het trottoir op het plein aangepast. Daardoor staat de snackcar nu zo ongeveer midden op de aangelegde wandelstrook en moet dus worden verplaatst, maar over de nieuwe locatie is al jaren veel te doen.

De gemeente wilde de kiosk eerst naar de overkant verplaatsen, waar de buurt zich in kon vinden, maar heeft uiteindelijk een nieuwe plek aangewezen, midden op het plein. Daarmee wordt de snackcar, die na renovatie 14m2 groter zal worden dan voorheen, 30 meter verschoven, waardoor tenminste twee banken ter hoogte van het speelveldje moeten wijken en daar zijn bewoners het niet mee eens. Daarom maakte het Wijkoverleg Statenkwartier bezwaar tegen de gemeentelijke vergunning, gesteund door de Stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS). Bovendien werd een bewonerspetitie uitgebracht dat, ten tijden van dit schrijven, door 1.350 bewoners ondertekend werd.

De organisaties stellen voor de kar 2,5 meter naar achteren te plaatsen om de stoep vrij te maken, maar de gemeente ging niet op die wens in. Daarom zal de bestuursrechter zich vrijdag 10 februari om 10.30 uur over de zaak buigen in het Haagse Paleis van Justitie.

}