Afbeelding
Foto: PR

Stoomtractor tot laatste boutje uit elkaar gehaald

Algemeen

Op Scheveningen is het inmiddels een vertrouwd beeld, de prachtige oude stoomtractor van Stichting Stoomkracht, die een paar maal per jaar door de straten rijdt en en daar op veel lof en bewondering mag rekenen. Het is echter alweer een tijd geleden dat de tractor gesignaleerd werd, voor een grote reparatie moest hij uit elkaar worden gehaald.

De afgelopen maanden is er veel werk aan de tractor verricht, tot het laatste boutje is het historische voertuig uit elkaar gehaald. De ketel is naar het Verenigd Koninkrijk gegaan voor een reparatie. Daarnaast zijn een aantal klinknagels uit de ketel gehaald, zodat er klinknagelgat-onderzoek uitgevoerd kon worden (een magnetisch onderzoek naar eventuele haarscheuren). Nadat er nieuwe klinknagels geplaatst zijn, is de ketel afgeperst en is deze helemaal in orde bevonden.

De tender, de waterbak waarop de machinist staat, is naar een straalbedrijf gebracht. Die bleek wel lek te zijn. Het was een lapjesdeken van gelaste plaatjes en veel plamuur. Inmiddels zijn er nieuwe platen gesneden en is een heel nieuwe tender gemaakt. Alle onderdelen zijn gesorteerd en verdeeld over achttien pallets en schoon en vetvrij gemaakt.

In januari komen de tender en ketel terug en kan na het verven en coaten de opbouw beginnen. Doel is om de tractor, werkend of niet, met Vlaggetjesdag in de haven te kunnen zetten. Kijk voor meer informatie op de website van Stoomkracht.