Afbeelding
Foto: PR

KNRM Scheveningen blikt terug op 2022

Algemeen

Het jaar 2022 was voor het Scheveningse reddingstation van de KNRM een bewogen jaar. Het jaar waarin gestart werd met de bouw van een nieuw boothuis, ter voorbereiding op de verhuizing van het reddingstation in de loop van 2023. Verder werd er zeer succesvol een crowdfundingsactie voor een nieuwe reddingboot afgerond. Ook startten er nieuwe vrijwilligers, die direct konden beginnen met hun opleiding om in de toekomst volwaardig KNRM-opstapper te worden.

Dit alles werd door de voorzitter van de plaatselijke commissie van het reddingstation, Henk Grootveld, gememoreerd op de drukbezochte Nieuwjaarsbijeenkomst die afgelopen vrijdag heeft plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst werden drie vrijwilligers extra in het zonnetje gezet in verband met hun langdurige inzet voor de KNRM. Edward Knapp-Fisher en Fons de Mos, beide plaatsvervangend schipper en Brend van den Berg, opstapper. Alle drie zijn ze al ruim 10 jaar actief betrokken bij de Scheveningse KNRM.

Afgelopen jaar kwamen de reddingboten, Kitty Roosmale Nepveu, de Beluga en het kusthulpverleningsvoertuig in totaal 142 keer in actie voor calamiteiten waarbij de hulp van de KNRM dringend nodig was. Hierbij betrof het twintig keer hulp aan zwemmers, 23 keer aan surfers, 28 hulp aan de recreatievaart, drie keer vroeg de beroepsvaart om assistentie, 22 keer voor ambulancevervoer op strand, vier auto’s werden losgetrokken uit het zand, vijf dieren werden verzorgd, negentien keer werd er een zoekactie ingezet naar een vermist persoon en de overige alarmen waren voor diverse hulpverleningen.

In totaal werden er 157 personen in veiligheid gebracht door de KNRM-vrijwilligers. Met al deze inzetten is Scheveningen het drukste Noordzee-station van de KNRM. Landelijk kwamen de vrijwilligers van de KNRM in totaal 2524 in actie, waarbij er 4005 personen werden gered en er 155 keer werd uitgerukt voor dieren.

Kortom, weer een jaar waarin het nut en de noodzaak van een goed operationeel KNRM-reddingstation op Scheveningen is gebleken.