Afbeelding
Foto: PR

Sorghvliet krijgt bezoek van Forze Hydrogen Racing

Algemeen

Donderdag 1 december was een bijzondere dag voor de leerlingen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, aan de Johan de Wittlaan. Studenten van Forze Hydrogen Racing uit Delft kwamen langs om te vertellen over de door waterstof aangedreven raceauto’s die zij ontwikkelen. Uiteraard hadden ze een spectaculair exemplaar meegenomen.

Het team bestaat uit 60 studenten die samen de snelste waterstofauto ter wereld ontwikkelen. Forze is in 2007 opgericht om de potentie te laten zien van waterstof als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen in de mobiliteit. Het team begon met karts, maar is in de afgelopen jaren overgestapt naar volwaardige raceauto’s.

In 2019 was Forze het eerste team ter wereld dat met een waterstof-elektrische raceauto een podiumplek wist te veroveren tijdens een race. Hiermee toonde het team aan dat waterstof een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen kan zijn in de racerij. Door te innoveren laten de studenten zien dat de technici van morgen meer dan gemotiveerd zijn om te werken voor een betere en duurzamere wereld.

Momenteel is het team bezig met het ontwikkelen van de volgende generatie waterstof elektrische raceauto, de Forze IX. Deze zal rond de zomer van 2023 aan de start van de eerste race staan.

Ieder jaar gaat het raceteam tijdens de Scholen Tour langs bij de oude middelbare scholen van mensen uit het team om zo de jongere generatie te inspireren en te leren over waterstof. Tijdens het bezoek aan de scholen waren daarom ook oud-leerlingen Daan Michel, Tim Rademaker, Luc du Chatinier en Lily Krams aanwezig om te vertellen over hun rol binnen het team.