Afbeelding
Foto: Frank Bol

Terug naar de Kust korenfestival weer groot succes

Algemeen

Afgelopen zaterdag vond, met groot succes, het grootste gratis korenfestival van de regio ‘Terug naar de Kust’ voor de vijfde keer plaats in het hart van Scheveningen.

Ruim 35 koren met meer dan 1000 koorleden zorgden voor een uniek zangspektakel op meerdere binnen- en buitenpodia in de Keizerstraat en omgeving tijdens het door YMCA Popkoor Scheveningen georganiseerde festival. Zowel de koren als de massaal toegestroomde bezoekers – niet alleen uit de regio maar ook uit vele delen van Nederland – slaakten een zucht van verlichting: ‘Eindelijk, na drie jaar mogen we weer samen zingen!’

Dat terug naar de Kust is uitgegroeid tot een indrukwekkende sing-a-long voor talrijke koren én bezoekers, werd snel duidelijk. De variatie in koren was groot en divers; van pop tot musical, van rock tot theater, jazz, klassiek, gospel, shanty, smartlappen, close harmony en chanson. Volgens traditie opende de bekende gastheer Gregor Bak het festival op het kerkplein met een grote ‘Inzing-oefening’. Op het nummer ‘Summer Nights’ van Olivia Newton-John en John Travolta uit Grease maakte Bak alle stemmen los, waarna hij vol humor én met kennis van zaken op meerdere podia de presentatie verzorgde.

Begon de dag nog met een defect trailerpodium op de boulevard en een flinke regenbui, al gauw brak het zonnetje door en maakten de koorleden en muzikanten in diverse settings er een muziekfeest van. Van het Schevenings Vissersvrouwenkoor tot een Oekraïens koor in traditionele kledij, tot een heus rockkoor. Tot de hoogtepunten behoorde zeker eén van Nederlands beste koren, Re-Flax, dat ook nog eens spontane optredens gaf in de Keizerstraat.

Op naar de zesde editie in 2023!