Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Start bouw nieuwe bediencentrale bij Noordelijk Havenhoofd

Algemeen

Donderdag heeft wethouder Anne Mulder samen met vertegenwoordigers van aannemerscombinatie Vialis-BESIX symbolisch de eerste paal voor de nieuwe bediencentrale bij het Noordelijk Havenhoofd geslagen. De nieuwbouw wordt begin 2024 opgeleverd en in gebruik genomen.

De gemeente Den Haag zorgt onder andere voor een veilige en betrouwbare begeleiding van de scheepvaart én voor de bewaking en bediening van de Victory Boogie Woogietunnel, Hubertustunnel, Koningstunnel en alle op afstand beweegbare bruggen en pollers.

Het nieuwe gebouw wordt duurzaam en toekomstbestendig. Zo wordt de warmte teruggewonnen uit afgezogen lucht voor het verwarmen van de kantoorruimten, terwijl op het dak energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Ook is het gebouw gasloos dankzij volledig elektrische warmtepompen.

Voor de toekomstbestendigheid is gekozen voor een centrale plek van waaruit alles bediend wordt. En niet meer vanaf verschillende locaties in de stad. Ook kan, als dat nodig is, extra functionaliteit toegevoegd worden in de toekomst. Zo kan de gemeente lang vooruit met het nieuwe gebouw.

“Wij zijn blij dat we op deze plek de oude semafoor kunnen vervangen voor een mooie nieuwe bediencentrale. Hiermee kunnen we ook in de toekomst zorgen veilige en betrouwbare begeleiding van de scheepsvaart”, aldus wethouder wethouder Anne Mulder.