Afbeelding
Foto: DS

Forse straffen geëist tegen drugssmokkelaars

Algemeen

In iets meer dan een maand vervoerde een illegale transportlijn ruim 880 kilo cocaïne van Scheveningen naar Oldbury in Engeland. Dat gebeurde door blokken coke te verstoppen tussen dozen met printercartridges. En de pallets met cartridges te laten vervoeren door een bonafide koeriersdienst. Deze week hoorden negen verdachten strafeisen tot twaalf jaar cel tegen zich eisen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de transportlijn jarenlang actief en hebben de verdachten er grof geld mee verdiend. Want degenen die de cocaïne voor vervoer aanleverden, betaalden 2.000 euro per kilo voor de smokkel naar Engeland. Dat geld werd verdeeld tussen de Engelse en de Scheveningse tak van de transportlijn.

In april 2020 startte de politie een onderzoek naar één van de verdachten op basis van informatie van de criminele lichtingendienst. Toen de server van Encrochat door de Franse justitie gekraakt werd, kwam dat onderzoek in een stroomversnelling. Plots kreeg het onderzoeksteam de beschikking over duizenden geheime chats van de groep.
Via hun extra beveiligde Encrochat-telefoons chatte de groep onderling vrijelijk over alles wat de transportlijn aanging. Ze gebruikten daarbij schuilnamen als ‘zureharing’, ‘strandjutter’ en ‘Scheveninger’. Maar doordat ze daarbij persoonlijke informatie deelden (zoals een verjaardag of een foto van stapels geld in de woning van één van de verdachten), zijn de schuilnamen te koppelen aan de verdachten.

De handel ging door tot 13 april 2021; toen hield de politie een grote actie waarbij vierhonderd agenten werden ingezet, 37 doorzoekingen verricht en ook acht verdachten aangehouden. Voor het OM staat vast dat de in totaal negen verdachten samen een criminele organisatie vormden, gericht op de uitvoer van cocaïne. Ook geweld werd daarbij niet geschuwd.

De officieren van justitie eisten deze week twaalf jaar cel tegen Donny H. en Tonny K.; tien jaar tegen Michel van den B. en Ylber H.; acht jaar tegen René van den B.; zeven jaar tegen Melvin S.; zes jaar tegen James Q.; vijf jaar tegen Quinten L.; en drie-en-een-half jaar tegen Dennis K. De uitspraak is voorzien voor 21 oktober.

Na de strafzaak zal het OM tegen een aantal verdachten ook een ontnemingszaak voeren met als doel hen miljoenen aan crimineel geld te ontnemen. Het is aannemelijk dat zij over verschillende jaren zo’n tweehonderd transporten naar Engeland hebben georganiseerd waarbij ruim 16.000 kilo cocaïne is vervoerd.

}