Afbeelding
Foto: Sophia van Tol

Stokrozenproject Belgisch Park beloond met Gulden Klinker

Algemeen

Vrijdag 2 september was geen gewone dag op het Belgische Plein: bewoners van de wijk werden vereerd met een heuse Gulden Klinker, die sierlijk werd ingestraat door stadsdeeldirecteur Mendy van Veen, ter ere van het bijzondere stokrozen-initiatief van buurtbewoner Alexander Quarles.

Een paar jaar geleden viel het Alexander op dat er op de Fred en in andere delen van Den Haag zoveel mooie stokrozen te bewonderen waren, terwijl daar in het Belgisch Park geen sprake van was. Behalve dan een verdwaalde roos in een enkele voortuin. Dat vond hij jammer, en Alexander besloot dan ook daar verandering in te brengen. Daarom begon hij zelf met het kweken van stokrozen in zijn badkuip, en eigenlijk op elke vrije plek in zijn huis, “dat werd mij door mijn gezin niet altijd in dank afgenomen”, lacht Alexander.

De zaailingen die hij opkweekte, plantte hij in de boomspiegels rond het plein. “Wat je ook vaak ziet bij hondeneigenaren, dat zij een praatje met elkaar maken op straat, gebeurde eigenlijk ook toen ik hiermee begon. Mensen stopten en kwamen vragen wat ik aan het doen was, als ze mij met een gieter en zaailingen in de weer zagen”, vertelt hij. Zo kwam het dat veel buurtbewoners enthousiast werden door het initiatief en zich aan wilde sluiten: “Inmiddels hebben we een harde kern van 25 vrijwilligers, die voor de boomspiegels zorgen en nieuwe zaailingen planten. Maar in totaal zijn er ongeveer 60 mensen bij betrokken in de buurt, in min- of meerdere mate.”

Wat hij zelf verrassend vindt aan het initiatief is de sociale cohesie die het teweeg heeft gebracht in de wijk: “Wat ik het mooist vind is niet alleen dat de stokrozen de wijk opfleuren, maar dat je als buurtbewoners elkaar leert kennen”, legt hij uit. “Mensen waren hier erg op zichzelf, nu zitten ze in een app-groep en geven de planten voor elkaar water. Ik vind het prachtig om te zien dat een student in gesprek raakt met een oudere bewoonster uit het verzorgingshuis, en dat gaat over meer dan alleen stokrozen”, vertelt hij glunderend.

Ook de stadsdeeldirecteur Mendy van Veen spreekt met lof over het initiatief: “Ik ben super enthousiast over het project. De Gulden Klinker is een bijzonder moment van waardering voor de inzet van de buurtbewoners, daar ben ik heel blij mee”.