Afbeelding
Foto: Dick Teske

Koning bezoekt vanuit Scheveningen verschillende locaties op de Noordzee

Algemeen

Koning Willem-Alexander heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt, met wind, zon en groene waterstof. Vanuit de haven van Scheveningen ging hij met de Aqua Helix de zee op.

De koning voer tijdens het werkbezoek langs één van TenneT’s transformatorplatformen van het Net op Zee project Hollandse Kust (zuid). Dit zogenaamde stopcontact op zee transporteert de in het gelijknamige windpark opgewekte stroom naar land. Het windpark, dat op dit moment wordt gebouwd door Vattenfall en eigendom is van Vattenfall, BASF en Allianz, werd daarna ook aangedaan.

Vervolgens ging de vaartocht langs het Q13a-A platform van Neptune Energy, waar de groene waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is. TNO is hierbij betrokken als één van de partners. In deze pilot worden op een werkend platform offshore wind, offshore gas en groene waterstof geïntegreerd. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd.

Tijdens de boottocht werd ook langs het pilotproject van Oceans of Energy gevaren, waar drijvende zonnepanelen worden getest.  Aan het einde van de boottocht werd een slotgesprek gehouden met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen en organisaties.