Afbeelding
Foto: Dick Teske

Wederom grote integrale handhavingsactie

Algemeen

Op donderdag 11 augustus vond er wederom een grote integrale handhavingsactie (IHA) plaats op Scheveningen. De acties vonden plaats op het water, het strand, in de duinen, in de haven en op de boulevard. Dit was de derde integrale handhavingsacties van het seizoen.

Tijdens deze integrale handhavingsactie werkten de gemeente Den Haag samen met politie, Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, Rijksbelastingdienst, HEIT, NVWA, Stedin, HTM, Inspectie Leefomgeving en Transport, Agentschap Telecom, Omgevingsdienst Haaglanden en de brandweer om de problemen in het gebied aan te pakken.

De Koninklijke Marechaussee, politie, het handhavingsteam, de NVWA en het Agentschap Telecom controleerden diverse schepen. Maar ze traden ook op tegen de zogeheten havenspringers vanwege de grote risico’s die dit met zich meebrengt. Er werden tientallen boten en schepen gecontroleerd waarbij in veel gevallen de regelgeving voldoende werd nageleefd. Het Agentschap Telecom treedt bestuurlijk op tegen eigenaren van drie schepen omdat de regels rondom het gebruik van marifoons onvoldoende werd nageleefd. Tijdens de actie bekogelden een paar jongeren de controleurs vanaf het land met ballen zand en flessen. Toen de politie deze jongeren aansprak, zagen zij zelf in dat deze gedragingen niet gewenst zijn en werden excuses gemaakt. Een in de problemen geraakte kitesurfer werd door de politie weer veilig aan wal gebracht.

De politie organiseerde een grote verkeerscontrole waar de Koninklijke Marechaussee, Inspectie Leefomgeving en Transport, de Belastingdienst en gemeentelijke belastingzaken bij aan sloten. In totaal werden zo’n 300 auto’s, motoren, scooters en taxi’s gecontroleerd op naleving van verkeersregels, technische staat van voertuigen (in het bijzonder geluidsoverlast), maar ook op openstaande boetes en belastingen. Ruim 300 bestuurders moesten blazen op het gebruik van alcohol, maar gelukkig bleek niemand onder invloed van alcohol te rijden. Eén persoon was hardleers en werd aangehouden omdat hij in de ochtend al een rijverbod van de politie had gekregen voor het rijden onder invloed van drugs, maar toch weer achter het stuur gestapt was. Deze persoon mag zich op een later moment verantwoorden bij de rechtbank.
Een ander liep tegen de lamp omdat hij een handelshoeveelheid drugs bij zich had en ook hij werd aangehouden. Drie taxibestuurders kregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport een maatregel opgelegd omdat zij de voor hen geldende regelgeving onvoldoende naleefden.

Tijdens de controle was bijzondere aandacht voor motoren en auto’s waarvan het opviel dat zij veel geluid maakten. Na metingen bleken twaalf voertuigen de maximale toegestane decibel te overschrijden en kregen zij allen een fikse boete. Tien voertuigen maakten het zo bond dat zij de voertuigen eerst moeten laten herkeuren bij de RDW, voordat zij verder mogen rijden. Deze bestuurders moesten in veel gevallen te voet verder.

Gemeentelijke belastingzaken heeft voor een bedrag van 37.611,50 euro beslag gelegd op voertuigen. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op twee voertuigen en deze direct laten afslepen. In totaal werd er aan meerdere bestuurders voor een totaalbedrag van ruim 600.000 euro beslag aangezegd. Dat wil zeggen dat bestuurders nog twee weken de gelegenheid hebben om dit te betalen, anders zijn zij de volgende keer alsnog hun voertuig kwijt.

Er werden meerdere woningen en (horeca)ondernemingen in het gebied gecontroleerd op naleving van regelgeving. Op een paar adressen stelt de Haagse Pandbrigade een adresonderzoek in omdat personen niet op het adres lijken te wonen. Ook werden regels met betrekking tot kamerverhuur op twee adressen niet nageleefd. De eigenaren worden aangeschreven.

Samengestelde teams bestaande uit politie, handhavingsteams, Stedin, NVWA, Omgevingsdienst Haaglanden en het HEIT controleerden in totaal elf ondernemingen. In een onderneming werden illegale sigaretten in beslag genomen. Bij twee andere ondernemingen werden honkbalknuppels die achter een bar stonden in beslag genomen omdat ze op dat moment gezien werden als wapen. De brandweer werd bij één onderneming ter plaatse gevraagd omdat er brand onveilige situatie was ontstaan doordat vluchtroutes waren geblokkeerd door grote hoeveelheden aan spullen die in de achtertuin lagen. Ook waren brandblussers over de datum. Er werden verder boetes en waarschuwingen gegeven voor hygiëne en voedselveiligheid, onjuiste registratie van koelingen en risico’s voor elektriciteit. Tegen vier ondernemers wordt er een rapportage opgemaakt voor de burgemeester omdat de specifieke regels van de alcoholwet die gelden voor de horeca onvoldoende werden nageleefd. Een onderneming moest direct zijn deuren sluiten.

Bewoners en ondernemers spraken geregeld hun waardering voor de actie uit en zien duidelijke verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden.

}