Afbeelding
Foto: Harry Oosterveen

Scheveningers buigen zich over schetsen kop Keizerstraat

Algemeen

In de Oude Kerk hield de gemeente afgelopen woensdag een inloopbijeenkomst over de herinrichting van de kop van de Keizerstraat. Er werden vier duidelijke schetsontwerpen gepresenteerd voor het stuk tussen het begin van de Keizerstraat en de boulevard. Voor toeristen is deze entree tot het oude dorp niet aantrekkelijk en bovendien vanaf de wandelpromenade niet goed zichtbaar.

In 2018 stelde de Werkgroep Keizerstraat een programma van eisen op voor de herinrichting. Doel: de kop van de Keizerstraat, Kalhuisplaats en boulevard met elkaar te verbinden en aantrekkelijk te maken voor toeristen om het dorp binnen te gaan. Geld hiervoor was toen niet beschikbaar. “Nu is er een budget van 1,5 miljoen voor de Medium-variant van de herinrichting”, vertelt projectleider Sanne Oehlers, die uitleg gaf bij de schetsen. “Met de medium-variant ontkomen we aan een langduriger traject waarin we afspraken moeten maken met vastgoedeigenaren, kiezen we voor een grotere ingreep dan bij Small, en kunnen we de herordening van de ‘Kop’ sneller realiseren.”

In de Oude Kerk waren vier modellen te zien, Groene Rand, Kerkplein, Duinpad en Kerktuin. Op één na toonden zij daadwerkelijke eenheid tussen boulevard, Kalhuisplaats en Keizerstraat. Eén ontwerp toonde een groter heringericht plein tussen Keizerstraat en boulevard. Oehlers: “Leefbaarheid, dynamiek en historie zijn de sleutelwoorden voor de herschikking van het gebied. De plannen gaan erg in op vergroening en gezelligheid. Vanavond mogen omwonenden met post-its hun mening of ideeën op de ontwerpen plakken. Deze bijeenkomst is puur bedoeld om input van de burger op te halen. Die input vatten we samen in een voorlopig ontwerp dat we weer gaan voorleggen aan gemeentelijke commissies, Scheveningen-Dorp en de Werkgroep Keizerstraat.”

Model 4 ‘Kerktuin’ en model 3 ‘Duinpad’ kregen de meeste post-its. Aanmerkingen luidden onder meer: Geen horeca!, graag mooie sfeerverlichting en demontabel podium voor festiviteiten, speelelement toevoegen, zichtbaar icoon op het duin tegenover de vissersvrouw om mensen attent te maken op de Keizerstraat.

Matthijs de Groot uit de Schipperstraat was benieuwd naar de vier schetsontwerpen en kwam ook kijken. “Nu is er geen verbinding tussen boulevard en Keizerstraat”, meent hij. “Veel mensen missen de afslag naar links, naar de Keizerstraat. Een interventie vanuit de gemeente is dus een goed idee. Nu is er de mogelijkheid de rijkdom van de Keizerstraat en Scheveningen-Dorp te laten zien aan toeristen. Als je gezelligheid, bijvoorbeeld door een terras, weet te creëren op het plein tussen kerk en Jacob Pronkstraat dan zal dat zeker mensen aantrekken. De herinrichting van de ‘Kop’ moet dienen als uitvalsbasis om op pad te gaan in Scheveningen-Dorp.”

Scheveningers kunnen contact opnemen over de ideeën via e-mail: dekustgezond@denhaag.nl.

}