Afbeelding
Foto: Dick Teske

Oud-vissers maken tropische Tocht der Tochten

Algemeen

Zo’n 200 oud-vissers en oud-havenwerkers en genodigde sponsors gingen vrijdagmiddag met de Fortuna en Junior Trip onder accordeonmuziek van de kant voor de traditionele vaartocht voor Vlaggetjesdag. Daar was lang naar uitgekeken, want twee jaar lang kon de vaartocht wegens corona geen doorgang vinden.

Burgemeester Jan van Zanen kon wegens verplichtingen elders helaas niet mee - het zou zijn eerste vaartocht zijn geweest - maar zwaaide de oud-vissers wel met zakdoek en al uit. Het was een hemelslief weertje en eenmaal buitengaats wiegden de schepen als op een spiegelend meer oftewel een ‘blakgêl zêtje’, zoals het vroeger in visserskringen heette. Het kwik steeg zelfs op zee tot boven de 25 graden - zeemanstrui en oliegoed waren niet nodig.

Halverwege kwam de Scheveningse reddingboot Kitty Roosmale Nepveu langs om een demonstratie te geven van wat de boot al niet vermag – het werd beloond met een breitje Hollandse Nieuwe voor de reddingbootbemanning. De zeillogger VL 92 ‘Balder‘  - ooit een Scheveningse logger - kwam onder volle tuigage op de haven aan, wat een prachtig gezicht opleverde.

Aan de wal hadden de bijna negentig oud-vissersvrouwen in Het Gouden Kalf hun ‘boetstermiddag’ met een bakje, een dingetje en nog veel meer. Burgervader Van Zanen ging alle tafeltjes langs voor een ‘preitje’ met de vissersvrouwen. Die begonnen daarna aan de Boetsterkwis onder leiding van de ‘walpredikanten’ Jan Maasland en Charlotte van der Leest. Annie Groen-Tuinebreier wist het meest en won de felbegeerde ‘Gouwe Vrouw’. Vervolgens klonk uit alle kelen de dertiende editie van het traditionele boetsterlied, vanzelfsprekend in het Schevenings. Elk jaar met een nieuwe tekst van Hendrik De Kleine Hoed en dus ook nu weer.

Na terugkeer van de schepen volgde een groepsfoto, gevolgd door een gezamenlijke afsluiting en het zingen van het Schevenings Haringlied. Arie Spaans jr. luisterde het allemaal muzikaal op met zijn gitaar. Nog nooit was het weer zo mooi en nog nooit de haring zó vet! Kortom een geslaagde middag, mede dankzij de hulp van sponsors en vrijwilligers.

}