Afbeelding
Foto: TESKE, DICK

Stralend 75-jarig jubileum voor Vlaggetjesdag

Algemeen

Een stralende week vol met spetterende activiteiten luidde het nieuwe haringseizoen. Niet alleen de Hollandse Nieuwe oogstte de nodige complimenten dit jaar, ook de komst van Zr. Ms. Zeeleeuw was een welkome verrassing tijdens het 75-jarige jubileum van Vlaggetjesdag.

De week die in het teken van de start van het haringseizoen stond, begon op dinsdag met de veiling van het eerste vaatje. Er werd maar liefst een recordbedrag van 113.500 euro opgehaald voor het goede doel Stichting Ambulance Wens. Door het uitbrengen van het laatste bod werd de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) de trotse eigenaar van het eerste vaatje met de vangst van 2022. “Het is fantastisch dat het ons dit jaar gelukt is dit eerste vaatje te bemachtigen, temeer omdat onze belangenvereniging dit jaar haar 40-jarig jubileum viert; dubbel feest voor ons!”, aldus Adriaan van Moort, voorzitter van de VNV.

Op woensdagmiddag kwam een verrassende bezoeker de Scheveningse haven binnenlopen. De onderzeeër Zr. Ms. Zeeleeuw trok veel bekijks onder de strandgasten, die rustig op het Zuiderstrand lagen. De onderzeeër heeft tot en met zondag in de haven gelegen en ontving op donderdag en vrijdag tientallen scholieren aan boord. De jongeren mochten van dichtbij een kijkje nemen hoe het leven van een onderzeebootbemanning eruit ziet.

De feestelijkheden gingen verder op vrijdag met de traditionele vaartocht van oud-vissers en het bijbehorende walprogramma voor de oud-vissersvrouwen. De mannen werden ditmaal niet alleen uitgezwaaid door de dames aan wal, maar ook burgemeester Jan van Zanen namen een zakdoek ter hand om de heren een behouden vaart te wensen.

Na de vaartocht volgde er bij restaurant Het Gouden Kalf nog een nazit, terwijl een stukje verderop aan de kopse kant van de Tweede Haven de Grootste Haringparty van start ging. Hier namen wethouder Mulder en burgemeester Van Zanen een vaatje haring in ontvangst. De burgemeester noemde het een eer om het vaatje Burgemeestersharing in ontvangst te mogen nemen. “Ik ben zeer vereerd dat ik dit doen mag uit eerbied van de haring en een heel lange Scheveningse traditie van visserij en ondernemingszin. Dank u wel, Scheveningen!”, sprak Van Zanen de genodigden toe.

In aanloop naar 19.30 uur werd het steeds drukker op de kade van de Tweede Haven, want de Sing-a-Long stond op het punt van beginnen. Onder de deskundige leiding van Gregor Bak werd er weer uit volle borst meegezongen met tal van klassiekers. Special Guest Rob Bolland kreeg veel lof voor zijn optreden met de door hem en zijn broer geschreven hits, zoals Jeanny en Rock Me Amadeus. 

Zaterdag moesten de meesten mensen weer vroeg uit de veren voor een stralende Vlaggetjesdag. Voorafgaand aan de officiële opening zong het Schevenings Vissersvrouwenkoor. Tijdens de traditionele openingshandeling mocht wederom de Hollandse Nieuwe niet ontbreken. 

Na twee jaar kon iedereen weer gezellig struinen langs de beide havens en waren er tal van activiteiten die ondernomen konden worden. Voor de meeste bezoekers de hoofdactiviteit op een ouderwetse Vlaggetjesdag: lekker met een hapje en een drankje bij één van de vele (muzikale) optredens kijken, werd door honderden mensen met plezier uitgevoerd. Aan het eind van de dag werd Vlaggetjesdag 2022 muzikaal afgesloten door Trijntje Oosterhuis.

Klik hier voor meer over Vlaggetjesdag 2022.

}