Afbeelding
Foto: Dick Teske

Bereikbaarheid weekend Scheveningen

Algemeen

Komend weekend verwacht de gemeente Den Haag veel drukte rond onze kuststrook. Vlaggetjesdag kondigt niet alleen de Nieuwe Hollandse haring aan, ook de zomer. Dit weekend wordt er mooi weer verwacht en ook veel bezoekers. Om de komende dagen zo soepel mogelijk te laten verlopen, werkt de gemeente met scenario’s. Vrijdag en zaterdag zet de gemeente een scenario in dat past bij grote drukte . Daar horen veel maatregelen bij die er onder meer voor zorgen dat er zo min mogelijk verkeershinder en overlast voor bewoners en bezoekers ontstaat. De situatie wordt voortdurend gemonitord zodat er steeds snel kan worden bijgestuurd.

Anne Mulder (staddeel wethouder Scheveningen): “We willen dat iedereen zich welkom en prettig voelt aan de Haagse kuststrook. Zowel bezoekers, ondernemers als bewoners. Het is balanceren tussen de verschillende belangen en dat proberen we zo goed mogelijk te doen. Op zomerse dagen komen er veel bezoekers en wordt het natuurlijk druk. Dat is ook de bedoeling. Samen met ondernemers en bewoners evalueren we drukke dagen en kijken we of we de druktescenario’s moeten aanpassen. Daarbij moeten we soms keuzes maken waar niet iedereen blij mee is, zoals tijdelijke afsluitingen of de oproep niet meer met de auto naar Scheveningen te komen. Uiteindelijk is dit de enige manier om Scheveningen aantrekkelijk te houden om te wonen en als populaire badplaats voor jong en oud. En daar heeft iedereen voordeel bij!”

Actieplan Scheveningen

We willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de badplaats Scheveningen en zeker op een mooie warme dag. Om te zorgen dat Scheveningen bereikbaar en beheersbaar blijft, hebben we samen met bewoners en ondernemers uit de wijk een actieplan gemaakt om overlast te voorkomen. 

In dit plan staan veel maatregelen om de overlast aan te pakken. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval. 

Druktescenario’s

Om bij drukte sneller te kunnen ingrijpen, werkt de gemeente met druktescenario’s (verschillende situaties met wisselende drukte). Dat betekent: hoe drukker het wordt, hoe meer maatregelen er zijn. Denk daarbij aan het inzetten van verkeersregelaars, extra politie en handhavers, of aan het afsluiten van sommige straten. Ook zijn er op de boulevard f vrijwilligers van de Ambassade van Den Haag aanwezig die vragen beantwoorden, de weg wijzen en bezoekers tegelijkertijd op de ‘strandregels’ wijzen. Boulevardstewards spreken specifiek jongeren aan op ongewenst gedrag.

Monitoring

De situatie wordt voortdurend gemonitord door medewerkers ter plaatse, meldingen van o.a. het Meldpunt Overlast Scheveningen en sinds kort ook realtime kwantitatieve informatie over drukte ter plaatse en het verkeer dat Scheveningen nadert. Zo kunnen we besluiten om (via sociale media en borden boven de wegen) op te roepen niet meer met de auto naar Scheveningen te komen, terwijl nog niet alle parkeergarages vol zijn. Ook kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat we Strandweg of andere (toegangs)wegen afsluiten terwijl er nog een paar parkeervakken leeg zijn. Als we dit doen, is dit omdat we weten dat het verkeer anders volledig vastloopt. 

De Haagse badplaats Scheveningen is niet voor niets in heel Nederland zo populair. Vier seizoenen lang kun je hier heerlijk genieten van het strand, de zee, winkels, attracties, musea, natuur en gezellige restaurants. Jaarrond zijn er festivals en evenementen, markten en leuke kinderactiviteiten op en rond de Scheveningse boulevard.

Reisadvies voor bezoekers Scheveningen

Een paar reistips voor bezoekers van binnen en buiten Den Haag om er voor te zorgen dat de reis snel en zorgeloos is en iedereen kan geniet van zon, zee, strand en de mooie evenementen. 

Komt u uit de buurt? Pak dan een (deel-)fiets, (deel-)bakfiets of (deel-)scooter.

Of kom met het openbaar vervoer. Kom vroeg (voor 10 uur) of juist wat later (na 18.00 uur).

Reist u met de auto? Voorkom file, en maak gebruik van Park + Beach. U parkeert uw auto in een parkeergarage in de stad en reist daarna met de tram of op de fiets in 15 minuten naar Scheveningen. Het tarief is erg aantrekkelijk: € 5 voor 24 uur parkeren inclusief de tram of fiets. www.q-park.nl/parkbeach

Parkeer niet in de woonwijken. U kunt hier maar heel even staan (maximaal 60 of 120 minuten) en er wordt in de zomer streng gehandhaafd. Bij een eerste parkeerbon kan er al een wielklem worden gezet.

Er zijn allerlei bus- en tramlijnen die richting Scheveningen en Kijkduin rijden. HTM adviseert om voor de actuele reisinformatie www.htm.nl en de HTMreisapp te raadplegen. 

Tram 1 Scheveningen Noorderstrand: het strand is ook goed bereikbaar vanaf de halten Keizerstraat en Beelden aan zee.

Tram 9, bus 21, bus 23 Scheveningen Noorderstrand 

Tram 11 Scheveningen Haven: stap uit bij de halte Doornstraat of de halte Duinstraat voor de haven. Het strand is op loopafstand van de eindhalte.

Tram 12 en bus 22 Duindorp: Het Zuiderstrand ligt op loopafstand van de eindhalte. Voor Scheveningen Haven stap uit bij bushalte Duinstraat.

Tram 16 Statenkwartier: voor Scheveningen Haven stap uit bij de halte Van Boetzelaerlaan. 

Bus 23, 24 en 26 Kijkduin

Bus 28 Den Haag Zuiderstrand: Scheveningen Haven is op loopafstand van de halte Statenlaan.