Afbeelding
Foto: Dick Teske

Getijdenturbine als toonbeeld van mariene energie

Algemeen

Sinds afgelopen donderdag staat op de kade aan de Hellingweg een getijdenturbine van Tocardo tentoongesteld. Het doel: aandacht vragen voor de potentie van mariene energie als duurzame energiebron. Het is wereldwijd de eerste keer dat een getijdenturbine op een openbare plaats aan het publiek wordt getoond.

De turbine is opgesteld ter gelegenheid van de opening van de Marine Energy Hub, de locatie van het Dutch Marine Energy Centre (DMEC) waar activiteiten op het gebied van mariene energie samenkomen. Mariene energie is een verzamelnaam van technologieën om energie te genereren uit onze oceanen, zeeën en rivieren. Dit betreft energie uit getijden (eb en vloed), golven, verschillen tussen zoet en zout water en temperatuurverschillen in de oceaan.

“Met het plaatsen van de getijdenturbine in de haven van Scheveningen vragen wij aandacht voor de potentie van mariene energie als duurzame energiebron. Naast wind- en zonne-energie, levert mariene energie ook elektriciteit als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om de getijdenenergie turbine te komen bekijken voor ons kantoor op de Hellingweg in Scheveningen”, aldus Britta Schaffmeister van DMEC.

Wethouder Liesbeth van Tongeren valt bij: “Schone energie heeft de toekomst. Zeker in Den Haag, onze stad aan zee. De oneindige energie uit zee oogsten, daar is DMEC volop mee bezig. Deze turbine is één van de oplossingen die werkt om energie uit zee te halen. Vooral nu we weten dat gas uit Rusland geen goed idee is, dient de zee als energiebron zich aan.”