Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Jongeren delen gele vuilniszakken uit tegen meeuwenoverlast

Algemeen

Eén van de weinige straten op Scheveningen waar het huisvuil nog gewoon wekelijks aan de straat gezet moet worden, de Jurriaan Kokstraat, werd vorige week bezocht door jongeren in de strijd tegen meeuwenoverlast.

De jongeren van Stichting Sociaal Werk gingen huis aan huis langs om de gele vuilniszakken te promoten. De gele kleur en het sterkere plastic van deze zakken moeten de meeuwen afschrikken, die het op het huisvuil hebben voorzien. De normale grijze zakken zijn een makkelijke prooi voor de meeuwen, die het huisvuil daarna over de gehele straat verspreiden. 

“Het gebruik van de gele zakken gaat zwerfvuil én meeuwenoverlast tegen. Als er eenmaal één zak open is, dan trekt dat meer vogels aan en dan krijg je een soort domino-effect”, vertelt projectleider Marc Brouwers. “De studenten en een aantal jongeren van het Crownies-project van Kommunika belden overal aan en vertelden over de voordelen van de gele vuilniszak, lieten een rol met zakken achter en een flyer waarop alle informatie staat.”

De aanpak werd goed ontvangen door de bewoners van de Jurriaan Kokstraat. “De jongeren zijn ontvankelijk en dat geeft toch een ander gevoel dan dat er bijvoorbeeld een milieucoach van de gemeente aan de deur staat”, zegt Marc. “Iedereen was heel positief en de bewoners waren ook heel blij met de actie. Deels waren de bewoners al op de hoogte van de gele zakken, anderen gingen na het gesprek direct aan de slag met de gele zakken.”

Het resultaat was de volgende ochtend direct zichtbaar. Marc: “Op vuilophaaldag zijn we terug gegaan en hebben we gekeken of de gele vuilniszak werd gebruikt. De paar grijze zakken die we nog tegenkwamen, hebben we in een gele zak gedaan.”