Afbeelding
Foto: PR

Geveltuintjes verrijzen in de Geuzenwijk

Algemeen

Kleine geveltuintjes van een steen, of grote van wel 25 stenen lang. Verschillende buurtbewoners uit de Geuzenwijk gingen afgelopen weekend aan de slag met het vergroenen van hun voor- en achtertuinen. Operatie Steenbreek, zoals dat wordt genoemd, was georganiseerd door een groepje bewoners, die graag meer groen zien in hun wijk.

Vol goede moed kwamen de bewoners die zich hadden opgegeven, zaterdagochtend naar het Van Sint Aldegondeplein. Hier kregen ze de gratis planten uitgereikt, die Duurzaam Haag geeft in ruil voor het inleveren van stenen. Op het plein stond ook een container waar ze eruit gewipte stenen in konden doen, en op verschillende plekken in de wijk stonden zakken bulkaarde, die nodig zijn om de tuintjes van vruchtbare grond te voorzien.

Maar liefst 40 bewoners hadden zich opgegeven voor de actie. “Ik vind het zo’n tof initiatief”, zegt een van hen. “We wilden het al veel langer, maar dit helpt ons over de streep.” Om er een klein buurtfeestje van te maken, stond er zaterdag een springkussen op het plein. Ook vonden er workshops zaadbommetjes maken en djembé spelen plaats. Eveneens van bewoners.

Dat het vergroenen van de versteende wijk een hoge prioriteit onder bewoners heeft, bleek wel uit de uitslag van de enquête wijkagenda Havenkwartier vorige week. Daar stond vergroenen op nummer één. Bewoners opperden ideeën als meer bomen in de wijk en op de Westduinweg, bloembakken aan de lantarenpalen en een eetbare tuin op het Van Sint Aldegondeplein. Eind mei wordt duidelijk hoe de wijkagenda er voor het Havenkwartier uit gaat zien.