Afbeelding
Foto: Dick Teske

Bevrijdingsfestival weer terug op het Malieveld

Algemeen

Als het aan de organisatoren van het Bevrijdingsfestival ligt, gaat het straks op 5 mei helemaal los. Eén keer ging door corona het feest op het Malieveld niet door, en vorig jaar keken een half miljoen mensen via een livestream vanuit het Paard naar de vele optredens. Nu zijn alle geboekte artiesten als vanouds weer op het demonstratieterrein te bewonderen, zoals het hoort, en het belooft een mooi, inclusief feest te worden met veel aandacht voor de situatie in Oekraïne.

Ook deze editie zal het meest inclusieve muziekfestijn van de stad zijn. Op het Sena Performers-podium staan straks hiphop-artiesten en dance-DJ’s en op de ASN Bank Stage treden pop- en rockmuzikanten op. “Er is voor elk wat wils”, belooft Gerard van den IJssel, die samen met Robert-Jan Rueb, het festival dit jaar voor de veertiende keer organiseert. “We hebben pop, rock, hiphop, dance, soul en reggae. Je krijgt door alle muziekstijlen een goed beeld van wat er op dat gebied in Den Haag leeft. Iedereen kan zich in de line-up herkennen.”

Er is ook aandacht voor Oekraïne op het Bevrijdingsfestival. “Ambassadeur Maksym Kononenko geeft een speech en in één van twee touringcars kunnen festivalbezoekers straks Oekraïense vluchtelingen ontmoeten om hun verhaal te horen. We zullen de hele dag mensen oproepen geld te doneren aan Giro555”, aldus Gerard.

Er is meer te vinden op het festivalterrein. Op het Plein van de Vrijheid presenteren ideële organisaties als Amnesty International zichzelf, studenten hebben een aparte ‘area’ en ook voor hiphop-liefhebbers is er een eigen plek. Al met al wordt het een mooie dag, aldus Gerard. Hij hoopt op grote aantallen bezoekers. Gerard: “Ik hoop op 80.000 blije mensen en dat iedereen doneert aan Giro555. Trouwens, de toegang is helemaal gratis.”