Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Burgemeester: “Strandveiligheid begint met bewustzijn”

Algemeen

Op 1 mei begon in heel Nederland het buitenzwemseizoen. Afgelopen zaterdag werd op Scheveningen de seizoensaftrap gegeven. Burgemeester Jan van Zanen hees samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) voor het eerst de geel-rode vlag dit seizoen.

Langs de 11 kilometer lange Haagse kustlijn staan ruim twintig vlaggenmasten om strandgangers en watersporters met gele of rode vlaggen te waarschuwen voor een onveilige zee. De vlaggenmasten zijn onderdeel van een brede gezamenlijke aanpak van de gemeente Den Haag, de VRH en de HVRB. Ook moet een gezamenlijke communicatiecampagne bezoekers én inwoners van Den Haag (nog) bewuster maken van de gevaren van de zee.

Burgemeester Jan van Zanen: “De zee maakt onze stad zo’n fijne plek om te wonen en te bezoeken. Toch laten veel mensen zich nog verrassen door de kracht, kou en stromingen in zee. Afgelopen jaar hebben onze lifeguards ruim 100 keer hulp geboden op zee en 290 keer EHBO verleend op het strand. Ook zijn er 114 zoekgeraakte kinderen opgevangen. Ze doen dus ontzettend belangrijk werk. Strandveiligheid begint met het bewustzijn en de vaardigheden van mensen zelf. Dat bewustzijn vergroten we door het hijsen van deze waarschuwingsvlaggen, als dat nodig is.”

Het strandseizoen 2022 loopt tot en met 30 september. Lifeguards zorgen tijdens het strandseizoen voor een risicogerichte bewaking van het strand. Het aantal lifeguards per dag en de manier waarop de bewaking wordt georganiseerd, is afhankelijk van de weersomstandigheden, het verwachte aantal bezoekers en de gevaren van de zee.