Afbeelding
Beeld: Valerie Kuypers

Redders onderscheiden met Erepenning

Algemeen

Afgelopen week ontvingen brandweerman Jurjen, oud-politieagent Cees en horeca-onderneemster Nathalie de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in de bronzen uitvoering uit handen van burgemeester Van Zanen. Zij ontvingen deze onderscheiding door een heldendaad op 25 februari 2021.

Op die dag kwam een auto met twee inzittenden in het water van de Tweede Haven terecht. De drie gedecoreerden zagen het ongeval gebeuren, twijfelden geen moment en sprongen het water in om de slachtoffers te helpen.

Eén van de slachtoffers kon al snel uit het water gehaald worden, een tweede zat bekneld en werd door de brandweer uit het voertuig gehaald. Helaas overleed de 77-jarige man later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Omstanders zijn soms toevallig eerder dan de hulpdiensten ter plaatse, waardoor slachtoffers eerder gered kunnen worden. Twijfel dus nooit om te helpen als je iemand in nood treft, denk er daarbij natuurlijk wel aan om eerst je eigen veiligheid goed in acht te nemen”, aldus Veiligheidsregio Haaglanden.

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd.