Afbeelding
Beeld: PR

Hart voor Den Haag: “Zeehond moet rustplek krijgen”

Algemeen

Zeehonden duiken steeds vaker op rond de haven en het strand en dat zorgt vaak voor confrontaties tussen mens en zeehond. “De zeehond verdient daarom een rustplek”, zegt raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag, die in een initiatiefvoorstel pleit voor een drijvend, verankerd ponton rondom de haven.

“Er ligt regelmatig een zeehond op het kunstmatig rif voor glasalen in het Verversingskanaal. Een prachtig gezicht, maar helaas zie je regelmatig dat mensen spullen of eten richting het dier gooien”, zegt Oudshoorn, die erop wijst dat mensen het ook leuk vinden om een selfie te maken met een zeehond.

Strandgangers laten ook vaak hun hond los in de buurt van zeehonden, waardoor vorig jaar oktober zelfs een zeehond is doodgebeten. Een absoluut dieptepunt dat we in de toekomst echt moeten voorkomen”, aldus het raadslid.

Een ponton waarop het dier op voldoende afstand van mens en dier kan rusten, is volgens de partij de oplossing. Oudshoorn wijst op het Belgische Blankenbergen waar dit succesvol is gebleken. In Oostende ging de voorkeur van de dieren niet naar het ponton, maar naar het strand. “Het strandje tussen de havenhoofden afsluiten is onmogelijk. Het is daarom belangrijk om een plek te kiezen waar zeehonden graag komen”, licht het raadslid toe. “Buitengaats langs het Zuidelijk Havenhoofd, binnen de havenhoofden of in de haven. Al denk ik dat de tweede optie het meest voor de hand ligt.”

Oudshoorn overhandigde donderdag zijn voorstel aan wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) en hoopt dat het stadsbestuur er snel mee aan de slag gaat.