Afbeelding
Beeld: Valerie Kuypers

Gedenkbank Noordelijk Havenhoofd tijdelijk weggehaald

Algemeen

Aan het einde van de Scheveningse haven staat het gebouw met de bediencentrale voor de scheepvaart, het semafoor. Voor het oude gebouw staat een gedenkbank.

Deze bank, die in 1931 werd aangeboden door bewoners van Oud-Scheveningen aan Gemeente Den Haag, wordt tijdelijk weggehaald. Afgelopen maandag is gestart met het uit elkaar halen van de gedenkbank voor het gebouw.

De gedenkbank gaat tijdelijk weg omdat de bediencentrale aan het Adriaan Maasplein verouderd en te klein is geworden. Omdat uitbreiding niet mogelijk is komt er een nieuw gebouw voor in de plaats. De bouw van de nieuwe bediencentrale op het Noordelijk Havenhoofd start in 2022. In het nieuwe gebouw komt de begeleiding van de scheepvaart en de bewaking en bediening van alle tunnels, bruggen en pollers in Den Haag.

Het nieuwe gebouw wordt groter. De vormgeving van het gebouw doet denken aan het stuurhuis van zeeschepen. Vanaf de bovenste verdieping van het gebouw is er een goed en vrij uitzicht over zee. Dat is belangrijk om scheepvaartverkeer te kunnen begeleiden. De gedenkbank wordt in 2024 voor de nieuwe bediencentrale opnieuw opgebouwd.

}