Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Roos Padmos genomineerd voor Kartiniprijs

Algemeen

De jury heeft uit de inzendingen voor de Kartiniprijs drie genomineerden geselecteerd. Naast Polka, een initiatief van Poolse vrouwen, en Box it Out, een boksstudio als ontmoetingsplek voor vrouwen, is ook de Scheveningse Roos Padmos genomineerd voor de emancipatieprijs.

Roos kwam vorig jaar in het nieuws toen zij opstond tegen de toenemende overlast op Scheveningen; meisjes en vrouwen die op de boulevard worden lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd door jongens en mannen. Het mondde uit in een demonstratie met honderden vrouwen die de boulevard terug hebben geclaimd, het toespreken van de gemeenteraad en het probleem onder aandacht van de lokale en landelijke media te brengen.

“Roos stelt grensoverschrijdend gedrag en veiligheid van vrouwen en meisjes aan de orde. Zij nodigt vrouwen en meisjes uit om de openbare ruimte voor zichzelf op te eisen. Roos legt de verantwoordelijkheid van het respecteren van grenzen waar die hoort, namelijk bij de mannen die deze grenzen overschrijden. Daarnaast betrekt zij de samenleving bij de oplossing. Wij zijn allemaal verantwoordelijk om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte te waarborgen. Roos weet met humor ook de aandacht van lokale en landelijke media te krijgen, waardoor zij haar initiatief onder een breed publiek kenbaar weet te maken”, zo liet de jury weten.

De Kartiniprijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van mannen en vrouwen. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro. Op zaterdag 30 oktober weten we wie de winnaar is. Dan reikt wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) de Kartiniprijs uit.

}