Afbeelding
Beeld: De Scheveninger

Help zieke Arie voor behandeling naar Moskou

Algemeen

In april 2019 kreeg Arie den Heijer te horen dat hij Multiple Sclerose (MS) heeft. MS is een chronische ziekte. Er zijn medicijnen die de ziekte afremmen, maar de ziekte kan nog niet genezen worden. Een van de meest besproken MS-behandelingen is stamceltransplantatie, maar dit wordt in Nederland nog niet vergoed door de zorgverzekering. Toen de familie er achter kwam dat deze methode in Rusland beschikbaar is, ging zij op onderzoek uit. “Die behandeling slaat bij 94% van de mensen aan. De resultaten zijn dus heel goed.”

MS veroorzaakt aanvallen, waardoor het stapje voor stapje minder goed gaat met Arie. “Ik krijg de nodige medicatie eens in de maand, om de aanvallen te remmen of te stoppen. Elke aanval betekent schade, die niet meer te herstellen is.” Ondertussen heeft Arie toestemming gekregen om in maart 2022 naar het Pirogov-ziekenhuis in Moskou te komen. Maar die behandeling kost 65.000 euro en de familie van Arie besloot in actie te komen. “Ik ben een gelukkig mens dat ik zo’n hele organisatie achter me heb die dit voor me doet. Maar ik voel me wel bezwaard dat het nodig is, omdat de behandeling in Nederland niet wordt vergoed.”

De inzamelingsactie is twee weken geleden begonnen en de teller staat al op 50.000 euro. Arie: “Ik word er emotioneel van als ik daar over nadenk. Soms wordt het me een beetje te veel.” De familie van Arie organiseert nog een aantal acties om het resterende geld bij elkaar te krijgen. Zo organiseren ze een loterij, een benefietmiddag in het Zeemanshuis op zondag 3 oktober tussen 15.00 en 19.00 uur, en een tapasavond in restaurant Déjà Vu op 9 oktober. Ook is er een patatactie bij Smokey Brothers op 27 september tussen 16.00 en 20.00 uur. “We willen eigenlijk geen namen noemen, want dan doe je anderen tekort. Maar het zou fijn zijn als er veel mensen met deze activiteiten meedoen.”

Ook helpen? Ga naar de website van SteunActie.