Afbeelding
Beeld: PR

Hart voor Den Haag wil valpartijen voorkomen

Algemeen

Het is 5 augustus 2020 wanneer Ruud Leether op zijn fiets in de duinen ter hoogte van strandtent De Kwartel zwaar ten val komt door een zandophoping op het fietspad. Leether wordt door omstanders met veel pijn en bebloed overeind geholpen en slaat het aanbod af om een ambulance te bellen. Leether woont vlakbij, heeft veel pijn en wil naar huis.

Hij blijkt flink gewond te zijn, eenmaal in het ziekenhuis constateert men een beschadiging van de heup en een gecompliceerde elleboogbreuk. Leether stelt de gemeente aansprakelijk voor de geleden schade van 1500 euro. Hij krijgt nul op het rekest. De gemeente stelt dat Leether niet kan bewijzen dat hij op de bewuste plek en datum een ongeval heeft gehad en bovendien is het duingebied een dynamisch gebied en de aanwezigheid van zand daarom niet goed te beheersen is. De gemeente neemt zijn claim niet in behandeling.

Hart voor Den Haag-raadsleden René Oudshoorn en Janice Roopram herkennen deze opstelling van de gemeente maar al te goed. “Ik heb de wethouder in een recent debat nog naar aansprakelijkheid gevraagd”, aldus Oudshoorn. “Hij antwoordde dat de gemeente naast haar inwoners zou moeten staan in plaats van er tegenover, dus ik ben er benieuwd naar of deze beantwoording positiever zal zijn dan de afwijzing van de claim van Leether.” Roopram: “Het is voor een ieder gevaarlijk, let wel op dat er ook veel ouderen en kinderen in de duinen fietsen en wandelen. Als gemeente moet je juist voorkomen dat er ongelukken gebeuren”

De raadsleden stellen schriftelijk vragen aan het college, over de opstelling van de gemeente in aansprakelijkheid kwesties en of de gemeente als wegbeheerder verantwoordelijk is voor het opruimen van zandophopingen op het fietspad.

}