Afbeelding
Foto: De Scheveninger
Advertorial

Biowinkel de Zonnestraal bestaat 24 jaar

Algemeen

Wat 24 jaar geleden begon als een klein reformhuiswinkeltje in de Stevinstraat is uitgegroeid tot een grote zaak waar velen uit de buurt hun gezondheidsproducten en biologische levensmiddelen halen.

Maar de Zonnestraal is meer dan alleen een bio supermarkt. Men zegt ook wel ‘ik ga even langs Maltie’. Het is een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Naast adviseren biedt eigenaresse Maltie Ramkalup altijd een luisterend oor waardoor je nooit een nummer bent bij De Zonnestraal. Er wordt altijd vanuit de klant meegedacht. “Het komt weleens voor dat iemand boodschappen komt doen en een ‘seniorenmomentje’ heeft”, vertelt Maltie. “De portemonnee vergeten bijvoorbeeld. Maar doordat wij onze klanten al jaren kennen en een goede vertrouwensband hebben opgebouwd is dit meestal geen probleem. Ze komen dan de volgende dag terug om het bedrag af te rekenen”, aldus de eigenaresse. 

En wanneer een klant zelf niet in staat is om de boodschappen te doen, worden de boodschappen zorgvuldig voor hem of haar gedaan en bezorgd. “De Zonnestraal bezorgt ook thuis, vaak bij oudere klanten, maar wij leveren ook aan de Vrijeschool en de kinderdagverblijven van Huisje Boompje Beestje.”

Er werkt een divers team bij de biowinkel. Junioren die ‘opgegroeid’ zijn in de winkel (kinderen van klanten die stage komen lopen of een bijbaantje nodig hebben) tot senioren met meer levenservaring. Het is een internationaal team, waardoor er onder andere ook Engels, Duits, Spaans, Frans en zelfs Hindi gesproken kan worden. Ideaal voor de vele expats in de buurt. 

Voor het eerst in 24 jaar moest Maltie letterlijk een stapje terug doen. Twee maanden geleden kreeg zij een nieuwe knie. “Het was nu echt tijd. Ik kamp al jaren met een slechte knie, maar ik kan niet zomaar de winkel sluiten. Nu had ze eindelijk een team klaar gestoomd, die het draaiende kon houden.” Haar dochter Anjali moest de zaak tijdelijk overnemen en vond het niet altijd even makkelijk: “Ik vond het erg zwaar als ik eerlijk ben”, vertelt ze. “Natuurlijk ben ik hier opgegroeid dus weet ik wel wat, maar natuurlijk niet zoals mijn moeder. Want ik heb geen drogisterij diploma en geen jarenlange ervaring als apothekersassistente. Klanten komen echt speciaal voor mijn moeder, voor specialistische vragen, waar alleen mijn moeder alle knowhow over heeft. Ze werd dan veel gebeld tijdens haar revalidatie. Het is een enorm gemis als ze niet in de winkel is. Vele klanten wensten haar een voorspoedig herstel en staken haar een hart onder de riem en stuurden bloemen, cadeautjes en maakten de kinderen een heleboel tekeningen voor haar. Dat geeft een heel bijzonder gevoel, dat zag ik ook aan mijn moeder.”

Maltie is onderhand weer op de been. En natuurlijk is zij weer te vinden in de winkel. “Natuurlijk mis ik de mensen, de gesprekken, maar ik moet zelf de financiële zaken goed in de gaten houden. Het is behoorlijk pittig om in deze roerige tijd je hoofd boven water te houden. Ik doe wat ik kan en zelfs nog meer om de zaak zo goed mogelijk draaiende te houden. In de 24 jaar dat De Zonnestraal bestaat heb ik zoveel liefde en steun mogen ontvangen en dat gevoel, daar doe ik het voor.”