Scheveningse muurschilderingen als erfgoed

1003
0
Beeld: Dick Teske

Let u wel eens op de vele muurschilderingen die Scheveningen rijk is? Deze zijn op diverse plekken in de loop der jaren vervaardigd, vaak door een samenwerking tussen buurtbewoners en kunstenaars. De muurdecoraties zijn te vinden in drukke straten, maar ook op verborgen plekken. Een grove schatting leert ons dat er circa 50 muurdecoraties zijn door heel Scheveningen. De Scheveninger zal deze kunstvorm vanaf maart maandelijks onder de aandacht brengen. Vooraf spraken wij met initiatiefnemer Arie Spaans en voorzitter van ART&JAZZ Wiebe Dekker van de Werkgroep Straatkunst Scheveningen.

In de zomer van 2018 stond het onderwerp Straatkunst Scheveningen op de agenda van Cultuurcafé in Muzee Scheveningen. Arie Spaans nam hiervoor het initiatief. “Nadat ikzelf een muurschildering heb laten vervaardigen, ben ik mij erin gaan verdiepen. Het viel mij op dat er veel schilderingen op Scheveningse muren waren aangebracht. Ik dacht ‘zit hier nu structuur in of is het wildgroei?’; een kader ontbrak.” Wiebe Dekker vult aan: “De oproep van Arie triggerde een aantal leden van ART&JAZZ. Ik had al interesse in dit onderwerp, maar door de start van een werkgroep konden wij Scheveningen op een andere kunstzinnige manier in kaart brengen. Zo zijn er werken van bekende kunstenaars als Kees van der Vlis en vele anderen zichtbaar, maar er zitten ook verborgen pareltjes tussen.”

Lees het complete artikel in De Scheveninger van deze week.

Deel dit bericht via: