Torentje Frederik Hendrikplein gesloopt ondanks lopend bezwaar

1181
0

Het Frederik Hendrikplein is een van de mooiste plekken van het Rijksbeschermd stadsgezicht Statenkwartier. De omwonenden waren dan ook verbaasd toen de eigenaar van Frederik Hendrikplein 34 in maart 2020 een omgevingsvergunning kreeg om het markante hoektorentje te slopen en een extra verdieping op de hoek met de Frederik Hendriklaan te bouwen. Zij vonden het een zware aantasting van het authentieke en geheel gave bouwblok 29-36 en van het totaalbeeld van het plein. Bovendien waren zij bang dat het een precedent zou scheppen voor de vele torentjes en hoekopbouwen in het Statenkwartier en de andere beschermde stadsgezichten in Den Haag.

De hele buurt kwam in opstand en ook de pers en de gemeenteraad spraken er schande van. De stichting BAS, met steun van het Wijkoverleg en de Vrienden van Den Haag, tekende bezwaar aan bij de gemeente en leverde daarbij drie deskundigenrapporten. Ook vele tientallen omwonenden tekenden bezwaar aan. Na lang uitstel tot ver voorbij de wettelijk vastgelegde termijn waren er twee zittingen van de gemeentelijke bezwarencommissie in november en december. Het wachten is nog op het advies aan B en W. en de uitspraak van dat college. Als deze beslissing niet goed uitvalt gaan BAS en de Vrienden van Den Haag zeker door naar de rechter.

De eigenaar heeft het torentje inmiddels gesloopt. Formeel mag een eigenaar op grond van de afgegeven vergunning overgaan tot sloop, maar dat is op eigen risico. Als de eigenaar alsnog (door de bezwaarcommissie of door de rechter) in het ongelijk wordt gesteld moet hij de oude situatie herstellen. Maar de bezwaarmakers vinden dat het kwaad nu al is geschied. Ook als de eigenaar in het ongelijk wordt gesteld wordt het lastig om de oude situatie terug te bouwen.

De Haagse VVD zegt geschrokken te zijn van de sloop van het kenmerkend torentje, en stelt in vragen aan het Stadsbestuur om het zogenoemde ‘Nee, tenzij-principe’ te hanteren als het gaat om het Statenkwartier. Raadslid Jan Pronk: “We willen van het college twee dingen: we willen duidelijkheid over hoe dit soort wijken worden beschermd en we willen nu voor eens en voor altijd helder hebben dat we als gehele stad vinden dat wijken zoals het Statenkwartier af zijn. Dus geen opbouwen, geen sloop van torentjes, maar gewoon behouden wat we hebben. Dus ‘Nee, tenzij’.”

Deel dit bericht via: