Sneeuwpret viel een beetje tegen

370
0
Beeld: Dick Teske

We hadden ons er enorm op verheugd, maar de sneeuwpret viel een beetje tegen. Hoewel er in andere delen van het land veel sneeuw gevallen is, bleef het op Scheveningen bij een dun laagje. Dat leverde wel mooie plaatjes op, maar het was niet genoeg om een sneeuwpop te maken of er met de slee op uit te gaan. Toch werd er volop van de sneeuw genoten.

Mensen trokken er op uit om een wandeling te maken langs het strand, door de duinen of andere plekken die er door de sneeuw met sneeuw extra mooi uitzien. En er werd fanatiek met sneeuwballen gegooid. Ook Sam en Noor en hun moeder Mirjam besloten ondanks de tegenvallende hoeveelheid sneeuw, toch naar het bos te gaan. Sam (9 jaar): “We hebben gesleed. Maar het duurde wel even voor we een heuvel vonden waar genoeg sneeuw lag. Noor (5 jaar): “Soms ging het van ‘ieh, ieh, ieh’. Dan kwamen we niet vooruit.” Sam: “We hebben zo’n plastic plat sleetje meegenomen, want voor de houten slee lag er te weinig sneeuw.” Helaas was de pret maar van korte duur, want zondag was alle sneeuw alweer verdwenen. Mirjam: “We zijn blij dat we gegaan zijn.” Noor: “Maar misschien komt er nog meer sneeuw.”

KNMI
Het KNMI houdt bij hoeveel tijd er zit tussen dagen met een ‘aaneengesloten’ pak sneeuw. Dat is sneeuw die blijft liggen. De laatste keer dat we dat hadden, was in februari 2019. Daarmee is een record bereikt van 714 sneeuwvrije dagen in De Bilt, dat als ijkpunt wordt gebruikt. Het vorige record stond op 692 dagen, tussen maart 1989 en februari 1991. In de jaren zestig lag er nog gemiddeld 22 dagen per jaar een pak sneeuw, tussen 2010 en 2019 ging het gemiddeld om 9 dagen.

Volgens het KNMI neemt het aantal ‘potentiële’ sneeuwdagen in Nederland door het opwarmende klimaat steeds verder af. Een andere reden dat er minder kans op sneeuw is, is dat de kans op neerslag op koude dagen afneemt. Dat komt omdat het gemiddeld steeds droger wordt op koude dagen. In een opwarmend klimaat komen koude dagen steeds vaker alleen nog voor als de koudste luchtstromen uit het noordoosten komen. En deze wind komt van het land, is droog en geeft minder kans op sneeuw dan een wind die meer uit het noorden komt.

Maar niets is zo onvoorspelbaar als het weer, dus wie weet wat 2021 nog voor ons in petto heeft. En gelukkig ‘hebben we de foto’s nog’.

Deel dit bericht via: