Dierenbescherming zoekt paddenhelpers

730
0
Beeld: De Scheveninger

De Dierenbescherming is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. In de regio zullen tussen eind februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoekt de Dierenbescherming helpers.

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Als paddenhelper vraagt de Dierenbescherming je in elk geval zes weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. Je gaat ongeveer drie á vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vraagt de Dierenbescherming je zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen.

Op Scheveningen worden overzetters gezocht voor de Kwekerijweg en de Pompstationsweg. Voor de Duinweg worden vrijwilligers gevraagd om de slagbomen aldaar ’s avonds te sluiten en ’s ochtends te openen. Alle helpers ontvangen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Voor nieuwe vrijwilligers wordt er een online informatieavond georganiseerd.

Help jij dit jaar de vele padden, kikkers en salamanders met oversteken? Meld je aan via de website.

Deel dit bericht via: