Heftig en roerig jaar voor KNRM Scheveningen

749
0
Beeld: KNRM Scheveningen

De KNRM-vrijwilligers van reddingstation Scheveningen zullen aan 2020 terugdenken als een heftig, roerig jaar. Het was bovendien tot nu toe het jaar waarin zij het vaakst werden gealarmeerd.

Het afgelopen jaar werd er maar liefst 229 maal alarm gegeven voor de vrijwilligers van het reddingstation van KNRM Scheveningen. Met de twee reddingboten en het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) werd actie ondernomen om mensen die in problemen waren te helpen en te redden. In totaal werden 160 personen veilig aan wal gebracht waarvan er in enkele gevallen gezegd kan worden dat de hulp van de KNRM net op tijd was. Ook waren er afgelopen jaar helaas weer enkele reddingen met een minder goede afloop.

Op 11 mei kwamen diverse zwemmers en surfers in problemen bij het noordelijk havenhoofd. Ondanks diverse pogingen van de KNRM en vele andere hulpdiensten kwamen die dag vijf personen om het leven. Een avond die de vrijwilligers altijd zal bij blijven.
Tijdens de zeer drukke zomerweken, waarbij de stranden vol lagen met strandgangers, werd vaak meerdere keren per dag een beroep gedaan op de vrijwilligers. Eind juni werd KNRM Scheveningen op één dag zeven keer gealarmeerd. De drukste maand was augustus met in totaal 56 acties. Ook tijdens deze drukke zomermaanden kwam hulp voor een aantal personen helaas te laat.

In 2020 werd 63 keer gevaren voor surfers, 45 keer voor de recreatievaart, 37 keer voor personen te water en 15 maal voor de beroepsvaart. Verder is er 6 keer uitgerukt voor dieren en werd er 42 keer met de KHV een gewondentransport verzorgd. De overige alarmeringen betroffen zoekacties, loos alarmen en alarmen voor overige calamiteiten.

Met deze cijfers kan 2020 gezien worden als een extreem druk jaar voor het Scheveningse reddingstation. In vergelijking met het jaar 2019 betrof het een toename van 78 acties. Ook het aantal geredden nam toe; 18 personen meer werden weer veilig aan wal gebracht.
De toename is onder andere toe te schrijven aan de zeer warme zomermaanden juli en augustus en het feit dat meer mensen, vanwege de geldende coronamaatregelen thuis in eigen land bleven.

Met dit aantal acties is reddingstation Scheveningen het drukste Noordzee-station van de KNRM. In totaal werden door de KNRM in 2020 2633 reddingacties uitgevoerd, waarbij 3831 personen veilig aan wal konden worden gebracht.

Deel dit bericht via: