Aanvraag voor officiële status Nationaal Park Hollandse Duinen

580
0

Woensdag is de officiële status van ‘Nationaal Park’ aangevraagd door Hollandse Duinen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit is een samenwerking van Dunea, Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en tientallen gebiedspartners in de drukste provincie van Nederland. De ambitie van dit nationaal park is een duurzaam, veerkrachtig en toegankelijk nationaal park dat de waarde van het gebied voor mens, plant en dier versterkt en vergroot.

Hilbert Bredemeijer (wethouder Onderwijs, Sport en Buitenruimte in Den Haag): “Vandaag zetten we een belangrijke stap naar een nationaal park in wording. Iedereen kent wel de Nationale Parken als de Biesbosch en de Hoge Veluwe. Ons unieke Zuid-Hollandse kustgebied hoort absoluut in dat rijtje thuis. Niet alleen zodat meer bewoners en bezoekers ervan kunnen genieten, ook omdat we het park zo beter kunnen beschermen en ontwikkelen. Dat is belangrijk met het oog op klimaatverandering en de uitdagingen van een groeiende regio.”

Hollandse Duinen kiest als één van de eersten in Nederland voor een toekomst als nationaal park ‘Nieuwe Stijl’. Een gebied dat begint in zee en loopt tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen, cultuurhistorie, dorpen, steden en economische bedrijvigheid. Een park dus dat niet alleen uit één natuurgebied bestaat maar een groot samenhangend landschap omvat: de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom.

Het gebied dat ligt in de drukste provincie van Nederland maakt genieten en ontspannen voor inwoners en recreanten mogelijk. Het voorziet in een stevige kustverdediging, hoge kwaliteit drinkwater, economische bedrijvigheid en de broodnodige biodiversiteit. Bijna 7000 verschillende soorten planten, vogels, zoogdieren, dagvlinders en libellen zijn in het gebied geteld.

Deel dit bericht via: