Vis uit de Noordzee in opmars op het Scheveningse strand

545
0

Een ‘Schevenings’ visplateau moet wel volop Noordzeevis uit Scheveningen bevatten. Dat is de stelling van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Jaarlijks voert Stichting Noordzeevis uit Scheveningen een onderzoek uit naar de aangeboden vishoofdgerechten om erachter te komen hoe sterk Noordzeevis vertegenwoordigd is op de Scheveningse menukaart. Maandag presenteerde de stichting de resultaten bij Strandtent Solbeach.

De onderzoekers van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen verbaasde zich over de visplateaus die verkrijgbaar zijn op het Scheveningse strand. Opvallend was dat er regelmatig Scheveningse visplateaus of Scheveningse bordjes aangeboden worden waarop tonijn en zalm veelal en vaak samen te vinden zijn. “Deze soorten komen niet uit onze Noordzee en om dat dan te bestempelen als Schevenings visplateau, dat vinden we niet kunnen”, aldus Suzanne van der Pijll, bestuurslid van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De stichting gaat het gesprek aan met de strandtenten en wil ze helpen om het visplateau weer echt Schevenings te maken.

Award
Dit jaar introduceert de stichting de Noordzeevis uit Scheveningen-award op het strand. Een award die wordt uitgereikt aan een strandtent die op een goede manier gebruik maakt van Noordzeevis. Dit kan zijn voor een gevarieerd aanbod van Noordzeevis uit Scheveningen op de menukaart of voor het gebruik van onbekende Noordzeevis. Dit jaar gaat de prijs naar strandtent Solbeach omdat zij de relatief onbekende Noordzeevis rode poon aanbieden op de menukaart. Een vis die Stichting Noordzeevis uit Scheveningen graag vaker op de menukaart ziet verschijnen. Tobias Smallenbroek, chef-kok van Solbeach, nam de wisseltrofee in ontvangst: “We zijn erg blij met de trofee. We hebben vier jaar geleden besloten om zalm en tonijn van de menukaart te halen en alleen nog maar te werken met vis van dichtbij. Deze trofee zien we als erkenning voor onze inzet.”

Onderzoek
Voor het jaarlijkse onderzoek zijn alle menukaartenonderzoek van de stichting Noordzeevis uit Scheveningen zijn alle menukaarten van de Scheveningse strandpaviljoens verzameld. Vervolgens zijn de vishoofdgerechten geanalyseerd. Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm, maar sliptong samen met kabeljauw, uit onze eigen Noordzee, de meest aangeboden vissoort op het Scheveningse strand. Ze winnen het daarbij nipt van zalm, een geïmporteerde en gekweekte vissoort die ook nog vaak wordt aangeboden op de menukaarten van de Scheveningse Strandpaviljoens.

Kantelpunt
Naast dat er voor het eerst een Noordzeevis de meest aangeboden vissoort in de vishoofdgerechten is, is het ook voor het eerst dat er meer Noordzeevishoofdgerechten dan hoofdgerechten met geïmporteerde vis op het menu staan. Van alle vishoofdgerechten bestaat 51% uit een gerecht met Noordzeevis. Van alle onderzochte strandtenten biedt 60% een hoofdgerecht met Noordzeevis aan. Het is een klein verschil maar toch is Van der Pijll blij met de uitslag: “We timmeren al vier jaar hard aan de weg om Noordzeevis uit Scheveningen onder de aandacht te brengen bij de horeca en de consument. We hopen dat dit een kantelpunt is en dat er de komende jaren steeds meer Noordzeevis gerechten op de Scheveningse menukaarten gaan verschijnen.”

Deel dit bericht via: