BeachBot laat zien hoe het moet tijdens World Clean Up Day

620
0
Beeld: De Scheveninger

Afgelopen zaterdag was op het strand bij het Zwarte Pad de aftrap van de activiteiten rondom World Clean Up Day én werd er een voorproefje gegeven van één van de projecten die worden uitgelicht tijdens de innovatiedagen ‘Smart@Sea’, die van 22 tot en met 27 september aanstaande plaatsvinden.

Uit onderzoek van Stichting Noordzee blijkt dat per 100 meter strand er gemiddeld 380 stuks aan klein zwerfafval, zoals sigarettenpeuken of kleine plastic korreltjes, ligt. De BeachBot, ontwikkeld door TechTics in samenwerking met de TU Delft, en is uitgerust met software om klein strandafval te herkennen en vervolgens op te ruimen.

Op het strand kwam de BeachBot langzaam maar zeker naar het demonstratieveldje gerold. “Oh, kijk! Daar komt ‘ie!”, “Ah, wat schattig”, “Hij is nog best wel groot”, het was een greep uit de opmerkingen van de toeschouwers. Onder toeziend oog van wethouder Saskia Bruines, schoonambassadeurs en belangstellenden pakte de robot de eerste peuk op en ging daarna verder het strand rond om zijn kunsten te laten zien.

Smart@Sea
De gemeente organiseert in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Museon de innovatiedagen ‘Smart@Sea’ op Scheveningen. Tot en met 27 september is er van alles te doen op het gebied van de innovaties die momenteel getest worden in het Living Lab Scheveningen. Vanwege de coronamaatregelen is niet alles vrij te bezoeken, maar via de online kanalen van De Scheveninger kunt u het laatste nieuws over de innovatiedagen volgen.

Deel dit bericht via: