Hondjes centraal in nieuwe tentoonstelling Muzee

561
0
Beeld: De Scheveninger

De nieuwe tentoonstelling in Muzee Scheveningen ‘Scheveningen (op z’n) Hondjes’ werd afgelopen vrijdag officieel geopend met de onthulling van door kinderen gemaakte hondenschilderijen.

De afgelopen maanden is er flink verbouwd in Muzee, daarbij is ook het leslokaal onder handen genomen vertelde museumdocent Merel de Vries. Het is de bedoeling dat er een wisselende expositie van kinderkunst in het lokaal komt te hangen. De kids van het Kinderwerk Duindorp beten het spits af en mochten hun hondenschilderijen onthullen.

De tentoonstelling ‘Scheveningen (op z’n) Hondjes’ duikt dieper in de betekenis van de Engelse hondjes – ook wel ‘hoerenhondjes’ genoemd – voor Scheveningen. Menig visser nam de beeldjes mee vanuit Engeland. Elk setje heeft een persoonlijke herinnering of anekdote. Zo vertelde ook Gerard Breugem tijdens de opening aan zangeres Coba. Zijn vader had de hondenbeeldjes cadeau gedaan aan zijn moeder, maar toen die hoorde dat het ‘hoerenhondjes’ waren (voor de kleine oortjes in het publiek, ter plekke omgedoopt naar hoedenhondjes) had zij ze woedend in de prullenbak gegooid. Zijn broer kon nog één gehavend hondje redden uit het vuilnis.

Zo zijn er tal van verhalen, waarvan Muzee er enkele heeft opgetekend voor de tentoonstelling. Op de gang van Muzee hangt de aansluitende foto-expositie van Guido van der Zwan, die in de coronaperiode up close foto’s van honden op het strand heeft gemaakt. “Eigenaren die hun hond herkennen, kunnen dit aan ons laten weten en krijgen na afloop van de expositie de foto met hun hond erop mee naar huis”, aldus De Vries.

Beeld: De Scheveninger
Deel dit bericht via: