Scheveningen vreest voor weer een bizarre stranddag

11040
0
Beeld: Dick Teske

“Tenzij de gemeente de boel gaat afsluiten, vrees ik dat het misschien nog wel erger wordt dan gisteren”, zegt een Scheveninger, die kijkt naar een nieuwe stroom van volgepakte strandgangers bij hem in de straat. “Drukte op stranddagen zijn we wel gewend, maar dit is van een hele nieuwe orde.”

Gisteren werd duidelijk dat Scheveningen de hoeveelheid bezoekers, die de badplaats zaterdag overstroomden, op diverse vlakken niet aankon. Parkeergarages zaten ’s ochtends vroeg al vol en werden afgesloten, waarna de duizenden automobilisten hun heil zochten in de verschillende wijken. De groenstroken op de Pompstationsweg stonden vol, elke centimeter op straat in Bad en Dorp werd benut en op zeer creatieve manieren werden er ‘parkeerplekken’ gecreëerd. In de D’Aumeriestraat werden door een Duitse toerist zelfs de steunen van een bouwsteiger weggehaald, zodat hij op het vrijgekomen plekje zijn auto kon parkeren.

’s Avonds hing er tot laat op de avond een grimmige sfeer op de boulevard. Politie en beveiligers hadden hun handen vol aan diverse kleine vechtpartijtjes. Sommige strandtenten besloten hierdoor hun deuren al eerder te sluiten.

Zondagochtend werden de Scheveningers begroet met een complete camping op het Scheveningse strand. Ondanks dat het verboden is om te overnachten op het strand zijn er op meerdere plekken complete tentenkampen ontstaan. De politie geeft aan ‘onvoldoende personeel’ te hebben om te handhaven of verwijst door naar Handhaving van de gemeente Den Haag.

En dat lijkt de crux van het hele verhaal. De gemeente roept op om vooral naar Scheveningen te komen, want er is genoeg ruimte aan zee. En dat is ook zeer zeker het geval. Alleen heeft de gemeente op de andere vlakken geen capaciteit om die duizenden extra toeristen op te vangen en te begeleiden. Het resultaat is een warme dag met bizarre taferelen, die je niet zou moeten willen in een badplaats.

Update: Op zondag vanaf 11.30 uur zijn de toegangswegen naar Scheveningen (tijdelijk) afgesloten.

Deel dit bericht via: