Thijs H. veroordeeld tot 18 jaar cel en TBS met dwangverpleging

703
0
Beeld: De Scheveninger

Thijs H. werd donderdagmiddag door de rechtbank schuldig bevonden aan de moord op drie personen in het voorjaar van 2019, waaronder de 56-jarige Etsuko in de Scheveningsche Bosjes. De rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van 18 jaar en TBS met dwangverpleging.

Op 4 mei 2019 wordt het levenloze lichaam van Etsuko in de Scheveningsche Bosjes gevonden. Zij is door meer dan 30 messteken om het leven gebracht terwijl zij haar honden Max en Lucy uitliet. Drie dagen later treffen wandelaars op de Brunsummerheide in Limburg de lichamen van de 63-jarige Diny en de 68-jarige Frans aan op zo’n 300 meter van elkaar. Ook zij waren door messteken om het leven gebracht.

Als snel blijkt er een verband tussen de moorden. Op 8 mei bericht de politie dat Thijs H. wordt gezocht voor de moorden op de Brunsummerheide en in de Scheveningsche bosjes. De verdachte wordt diezelfde avond nog aangehouden.

In eerste instantie ontkent Thijs H. dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de drie personen, maar vlak voor de eerste zitting op 16 augustus, legt hij een bekennende verklaring af bij de politie. Gedurende het hele verdere proces geeft verdachte aan dat hij ‘opdrachten of berichten in codetaal’ kreeg om mensen te vermoorden.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) meenden dat Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijden van de moorden. Voor het OM is die ontoerekeningsvatbaarheid altijd twijfelachtig geweest. Dit leidde tot een flinke eis: een celstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging.

Hoewel de rechtbank vindt dat er bij Thijs H. sprake was van een ‘ernstige psychotische ontregeling’, achten zij de 28-jarige niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Volgens de rechtbank handelde hij met voorbedachten rade en was hij voortdurend in staat om afwegingen te maken, ondanks zijn psychotische stoornis.

De rechtbank veroordeelde Thijs H. tot een celstraf van 18 jaar en TBS met dwangverpleging. Ook moet hij in totaal 103.498,08 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de drie slachtoffers.

Deel dit bericht via:

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Veel mensen lezen de berichtgeving van De Scheveninger op de website, op onze socials en uiteraard in het gelijknamige huis-aan-huisblad. Dat waarderen wij enorm! De berichtgeving van De Scheveninger is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Met een financiële bijdrage zorg je ervoor dat wij ons werk kunnen blijven doen en het nieuws en de verhalen uit Scheveningen kunnen blijven brengen. Doneer