OM eist 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Thijs H.

755
0
Beeld: De Scheveninger

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een forse straf tegen moordverdachte Thijs H. geëist. De 28-jarige Haagse student uit Limburg wordt ervan verdacht drie personen te hebben vermoord, waaronder de 56-jarige Etsuko in de Scheveningsche Bosjes.

Op 4 mei 2019 wordt het levenloze lichaam van Etsuko in de Scheveningsche Bosjes gevonden. Zij is door meer dan 30 messteken om het leven gebracht terwijl zij haar hondjes uitliet. Drie dagen later treffen wandelaars op de Brunsummerheide in Limburg de lichamen van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man aan. Ook zij zijn door messteken om het leven gebracht.

Als snel blijkt er een verband tussen de moorden. Op 8 mei bericht de politie dat Thijs H. wordt gezocht voor de moorden op de Brunsummerheide en in de Scheveningsche bosjes. De verdachte wordt diezelfde avond nog aangehouden.

In eerste instantie ontkent verdachte dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de drie personen, maar vlak voor de eerste zitting op 16 augustus, legt hij een bekennende verklaring af bij de politie. Gedurende het hele verdere proces geeft verdachte aan dat hij ‘opdrachten of berichten in codetaal’ kreeg om mensen te vermoorden. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt uit dat onderzoek dat Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Voor het OM is die ontoerekeningsvatbaarheid altijd twijfelachtig geweest in het proces. Het beeld dat het PBC kreeg was onvolledig; zij hadden nog niet het hele dossier. Ook wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van het verhaal van Thijs H. en dat van zijn familie.

Dit leidde dinsdag tot de fikse eis. De officieren van justitie zijn van mening dat Thijs H. verminderd ontoerekeningsvatbaar was ten tijden van de moorden. “Zijn psychische toestand was verre van gezond. Daarnaast is die toestand, in onze ogen, ook te danken aan zijn eigen toedoen door het gebruik van drugs en medicatie. We gaan niet voor de maximale straf, want die zou passend zijn voor drievoudige moord, maar gezien de combinatie van zijn verminderde ontoerekeningsvatbaarheid, de gruwelijkheid van de manier waarop hij de daden heeft gepleegd en het leed dat hij de nabestaanden heeft aangedaan, voor een celstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging.” Naast de eis verzoekt het OM de rechter de vorderingen van de nabestaanden en een schadevergoedingregeling toe te wijzen.

De uitspraak van de rechter is op 30 juli aanstaande.

Deel dit bericht via: