Gemeente pakt asociaal gedrag op Scheveningen aan

6666
0
Beeld: Dick Teske

Aan de vooravond van een zomerperiode, waarin veel mensen thuis zullen zijn en het aantal bezoekers uit buurlanden juist zal toenemen, kondigt het Haagse stadsbestuur extra maatregelen aan om asociaal gedrag langs de kust en haven van Scheveningen aan te pakken.

“Het strand en de boulevard staan voor rust en voor gezelligheid. Omwonenden, strandtenthouders en bezoekers moeten zich daar veilig en op hun gemak kunnen voelen, voor asociaal gedrag is daar geen plek”, aldus stadsdeelwethouder Boudewijn Revis. Wethouder van Buitenruimte, Hilbert Bredemeijer, valt vervolgt: “Stennisschoppers lappen keer op keer de regels aan hun laars. De capaciteit van politie en handhaving is daarom fors opgeschroefd. De rust op Scheveningen moet weer terugkeren.”

De inzet van politie en de gemeentelijke handhavingsorganisatie wordt flink vergroot. Zo zet de politie twee wijkagenten en 19 FTE gericht in op de overlast rond boulevard en haven. Om straatraces tegen te gaan, wordt een speciaal team ingezet met expertise op dit gebied. Ook wordt de bereden politie ingezet. Bij de Landelijke Eenheid zijn koppels paarden aangevraagd.

Naast de standaardinzet van het handhavingsteam Scheveningen, wordt het volledige bike-team (12 FTE) extra ingezet om te handhaven. Daarnaast worden voor minimaal zes maanden zes extra BOA’s bij gespecialiseerde BOA uitzendbureaus ingehuurd. Mocht het nodig zijn, wordt er ook gekeken of elders in de stad nog meer handhavers kunnen worden vrijgespeeld.

Verder worden in samenwerking met politie en ondernemers zogenaamde SUS-teams, particuliere beveiligingsteams, opgezet. Zij kunnen in een vroeg stadium overlast signaleren en tegen gaan. In de weekenden zal het SUS-team met drie tot vier teams lopen over de hele kuststrook vanaf het Noordelijk Havenhoofd tot aan het Zwarte Pad. Doordeweeks, afhankelijk van het weer, zal het SUS-team met twee à drie teams lopen. Politie en gemeente stemmen wekelijks hun acties en de inzet van personeel af.

De overlast op de boulevard en rond de haven wordt door kleine groepen jongeren veroorzaakt. Bewoners voelen zich machteloos. Het gebruik van alcohol, lachgas en drugs wordt dagelijks geconstateerd. Er geldt daarom een alcoholverbod waarop wordt gehandhaafd. Het stadsbestuur stelt voor om ook een blowverbod aan de kuststrook in te stellen. Daarnaast ligt een voorstel klaar om het venten van lachgas te verbieden.

Wethouder Robert van Asten: “Tot diep in de nacht rijden auto’s, motoren en brommers continu rondjes door Scheveningen. Hierdoor ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties en hevige geluidsoverlast. In overleg met de hulpdiensten wordt onderzocht om tijdelijk op de Visserhavenweg evenementendrempels aan te brengen om de snelheid te beperken.” De politie voert bovendien lasercontroles uit en legt rijverboden op bij lachgasgebruik.

Klik hier voor het complete actieplan.

Beeld: Dick Teske
Deel dit bericht via: