In aanloop naar Vlaggetjesdag: De haring is weer in het land

656
0

Vlaggetjesdag is een jaarlijkse traditie waar veel Scheveningers naar uitkijken. Helaas kan dit feestelijke evenement dit jaar door de maatregelen rond het coronavirus niet doorgaan. Maar de organisatie is met een plan C gekomen, waardoor Vlaggetjesdag toch, al is het op een heel andere manier, beleefd kan worden.

Vanaf vandaag is de Hollandse Nieuwe weer te koop. De afgelopen weken is de meeste Hollandse Nieuwe al gevangen in Noorse en Deense wateren én over de kwaliteit zijn de visverwerkers dit jaar eensgezind: heerlijk mals!

Op Vlaggetjesdag staat de haring centraal. En ondanks dat de traditionele Vlaggetjesdag niet kan doorgaan vanwege de coronamaatregelen, zorgt Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen er ook dit jaar voor dat de komst van de Hollandse Nieuwe niet ongemerkt voorbij gaat.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd dit jaar niet geveild, maar werd overhandigd aan ‘de helden van de zorg’ voor al hun inzet de afgelopen maanden. In het Erasmus MC in Rotterdam ontvingen Ernst Kuipers en Diederik Gommers namens alle Hollanders het eerste vaatje uit handen van het Nederlands Visbureau.

Het eerste vaatje voor de zorg in de Haagse regio ging, na een stemronde van Omroep West, naar Het Uiterjoon, aan de Vissershavenstraat. Daar overhandigde Gerbrand Voerman, voorzitter van Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen, het vaatje aan medewerker Ilona Blok.

Op vrijdag werden ook alle woonzorgcentra op Scheveningen voorzien van heerlijke Hollandse Nieuwe door Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen. Vrijdagmiddag kreeg de burgemeester een vaatje Hollandse Nieuwe uitgereikt op de SCH-236 aan de Tweede Binnenhaven. Het vaatje zogenoemde ‘Burgemeestersharing’ werd daarna op ludieke wijze vervoerd naar het stadhuis.

Deel dit bericht via: