Zoekactie naar vermiste surfer gestaakt

1392
0
Beeld: Dick Teske

Vrijdag is de zoekactie naar het lichaam van de vermiste Mathijs uit Delft gestaakt. De 23-jarige surfer is sinds maandagavond vermist nadat hij, samen met andere zwemmers en surfers, naast het Noordelijk Havenhoofd in problemen kwam.

Bij het drama naast het Noordelijk Havenhoofd kwamen naast Mathijs, ook de 38-jarige Sander, Joost van 30 jaar, Pim van 24 jaar en de 22-jarige Max om het leven. “Dit is onvoorstelbaar verdrietig. Vier families hebben het slechtste en meest gevreesde nieuws gekregen dat er bestaat en moeten afscheid nemen van hun geliefde zoon, kleinzoon, broer en neef. Eén familie leeft daarbovenop nog steeds in onzekerheid; ook hun geliefde kind is overleden maar nog niet gevonden ondanks alle inspanningen. Als er een overtreffende trap van verdriet bestaat dan geldt dat hier”, aldus waarnemend burgemeester Johan Remkes.

De afgelopen dagen is er intensief gezocht naar het laatste slachtoffer waarbij inmiddels naast de KNRM, de Kustwacht, de brandweer, de politie ook de marine een bijdrage heeft geleverd. Naarmate de dagen verlopen wordt het gebied waar op basis van het getijde, de stroming en de windrichting gezocht zou kunnen worden steeds groter en daarmee de kans om het lichaam op deze manier te vinden steeds kleiner. Er is een oproep gedaan aan alle (professionele) gebruikers van de Noordzee om extra op te letten en snel te melden zodra zij iets waarnemen zodat de hulpdiensten direct hierop kunnen inzetten.

Onderzoek
Het onderzoek naar de combinatie van oorzaken die een verklaring kunnen vormen voor de extreme en snel veranderende omstandigheden die zich in een zeer beperkt gebied hebben voorgedaan en die zelfs zeer ervaren watersporters konden overvallen en overmeesteren wordt nu opgestart. Naast de rapportages van de verschillende hulpdiensten die ter plaatse waren zal daarvoor ook wetenschappelijke kennis vergaard worden met betrekking tot onder andere de meteorologie, biologie en stroming en getijden.
Omdat hier sprake is van niet-natuurlijk overlijden is de Officier van Justitie op de hoogte gesteld en wordt een feitenonderzoek uitgevoerd. Op dit moment heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen reden om aan te nemen dat er strafbaar is gehandeld. Het feitenonderzoek vindt plaats om dit verder uit te sluiten.

Deel dit bericht via: