Meerdere doden bij drama Noordelijk Havenhoofd

8744
0
Beeld: Dick Teske

Maandagavond werden de hulpdiensten, omstreeks 19.15 uur, gealarmeerd voor diverse personen te water ter hoogte van het Noordelijk Havenhoofd. Ter plaatse bleek een groep watersporters in problemen te zijn gekomen.

Het zou gaan om een groep geoefende watersporters, bekend in de Scheveningse surfwereld, die aan het bodysurfen waren. De reddingsactie werd bemoeilijkt door de harde wind en de ruwe zee met een behoorlijk golfslag rond het havenhoofd. De Beluga en de Kitty van de KNRM waren een speelbal van de golven, maar ondanks de zeer gevaarlijke omstandigheden kon de KNRM toch meerdere personen uit het water halen. Ook de brandweer heeft met de hoogwerker een aantal personen kunnen helpen.

Er zijn in totaal zeven personen uit het water gehaald. Drie van hen waren er ernstig aan toe. Twee waren bewusteloos uit het water gehaald en moesten gereanimeerd worden. Ook het Mobiel Medisch Team (MMT) werd hiervoor opgeroepen. Zowel Lifeliner 2 als Lifeliner 1 kwamen ter plaatse en landden respectievelijk op het Noorder- als het Zuiderstrand. Helaas mocht de hulp niet meer baten. De twee watersporters overleefden het incident niet. De derde drenkeling is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Omdat er mogelijk nog meerdere personen vermist zouden zijn werd groot opgeschaald naar Grip 1. Diverse schepen van de KNRM en de Nederlandse Kustwacht maakten zoekslagen op zee, vanuit de lucht zocht een SAR-helikopter mee en ook vanaf de wal werd druk gezocht door diverse hulpdiensten. De zoekactie ondervond hinder de enorme hoeveelheid zeeschuim dat zich rondom de havenhoofden had verzameld. Er werden meerdere pogingen ondernomen om met de helikopter het schuim weg te blazen, ook werden er brandweermannen in redpakken het schuim ingestuurd.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes is maandagavond ter plaatse geweest en liet in een verklaring weten: “Dit is op de eerste plaats een persoonlijk drama voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor de naasten die nu nog in onzekerheid verkeren. Toen aan het begin van de avond een groep mensen ging surfen, had niemand verwacht dat een deel niet thuis zou komen. Ik spreek namens elke Hagenaar én elke Scheveninger als ik zeg dat we intens meeleven en aan de zijde van naasten staan.”

De zoekactie is maandagavond, omstreeks 22.30 uur, gestaakt. Een woordvoerder van de brandweer liet weten dat er in ieder geval nog één persoon vermist is en dat een getuige nog twee anderen in het water heeft gezien. “Dus we gaan op dit moment uit van zeker één en mogelijk drie mensen die vermist zijn.” Op dinsdagochtend zal de zoekactie hervat worden.

Beeld: Dick Teske
Beeld: Dick Teske
Beeld: Dick Teske
Deel dit bericht via: