Frank Vrolijk Antieke Bouwmaterialen sluit haar deuren

1412
0

Als je bij Frank Vrolijk Antieke Bouwmaterialen binnenloopt, kom je in een schatkamer terecht vol mooie antieke schouwen, deuren, ijzerwerk, en marmeren wastafels. Maar ook kleinere materialen zoals lampen, deurkrukken, tegels, ornamenten en curiosa, waarmee je je interieur kunt verfraaien. Aan het einde van dit jaar stopt Nico Vrolijk met het bedrijf dat ruim 80 jaar geleden door zijn opa is opgericht. Deze laatste maand kun je met 30% korting nog mooie antieke materialen kopen. Maar wees er snel bij want op is op.

Als je door de hal van het bedrijf loopt, kijk je je ogen uit. Mooie antieke deuren met glas in lood of facetglas, en marmeren schouwen in allerlei kleuren en modellen. Hoewel Nico al veel verkocht heeft, valt er nog genoeg te ontdekken. “Collega’s hebben al veel van me overgenomen, maar er staan nog veel mooie dingen tussen. Deze materialen hebben een geschiedenis. Zo heb ik deuren staan die uit een pand op het Voorhout komen. Daar woonde de minnares van koning
Willem I.” Nico constateert dat de markt voor antieke materialen erg veranderd is. “In de jaren tachtig waren de antieke kloostertafels niet aan te slepen. Nu wordt voor een tafel van steigerhout meer betaald dan voor een antieke tafel. Als mensen nog op zoek zijn naar antieke materialen van ouderwetse kwaliteit, kunnen ze in december voor een goede prijs slagen.”

Stenen
Frank Vrolijk Antieke Materialen heeft veertig jaar op de Hellingweg gezeten. Nico handelde toen nog in de grotere bouwmaterialen. “Als er een gebouw gesloopt werd, kochten wij de stenen op. We hadden containers vol staan, die gebikt werden om opnieuw gebruikt te kunnen worden. Bijvoorbeeld bij restauraties en door Monumentenzorg. We hadden in die tijd honderdduizenden stenen staan.” Als er grote panden gesloopt werden, kwam Frank ook kleinere materialen tegen die de moeite waard waren om te kopen. Van lieverlee veranderde het karakter van het bedrijf. “We verkochten minder stenen en meer materialen voor in huis, zoals lambriseringen, schouwen en prachtige deuren. Alles tussen vloer en dak, zeg maar.”

Andere invulling
Het deel van de Visafslagweg waar Nico gevestigd is, moet plaats maken voor nieuwbouw. “Ik ben drie jaar geleden naar deze plek verhuisd om plaats te maken voor de nieuwbouw op het Norfolk-terrein. Ik heb nog wel overwogen om op een andere plek verder te gaan, maar dan moet ik weer verhuizen en weer investeren. Ik heb uiteindelijk besloten om te stoppen.” Maar Nico gaat zeker niet stilzitten. “Op een gegeven moment krijgt je leven een andere invulling. Ik ga niet achter de geraniums zitten, want ik heb nog genoeg te doen. Zoals het opknappen van mijn huis. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus wie weet. Na een tijdje groeien er vast wel weer nieuwe ideeën.”

Frank Vrolijk Antieke Bouwmaterialen is te vinden aan de Visafslagweg 50. Telefoon: 06-51312669.

Deel dit bericht via: